S vysokou zverou si nevedia dať rady, hoci na ňu platí zákon. Poľnohospodári trpia a Takáč mlčí, tvrdí opozícia

24.7.2024 12:19 , Aktualizované: 24.7.2024 13:11

Poľnohospodárom vznikajú miliónové škody spôsobené vysokou zverou. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč na tieto problémy nereaguje a nepodniká potrebné kroky, tvrdí opozičná strana SaS.

Hlina: K riešeniu nepotrebujeme nový zákon

Výšku škôd, ktoré sú vysokou raticovou zverou poľnohospodárom spôsobené, vyčíslila strana približne na 20 miliónov eur ročne.

Poslanec za SaS Alojz Hlina upozornil na fakt, že problémy s vysokou zverou a jej možným odstrelom sa dajú riešiť v medziach súčasne platnej legislatívy a nie je potrebné prijatie nových zákonov.

"Existujúci zákon umožňuje riešiť situáciu, treba len chcieť," skonštatoval.

Zver úraduje a rozkazuje

Ku kritike SaS sa pridal aj predseda mimoparlamentného Maďarského fóra a exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Šéf rezortu pôdohospodárstva podľa neho vedome spôsobuje škodu ministerstvu, ktoré riadi. Premnožená divá zver by mala byť dôvodom, prečo farmári prestávajú hospodáriť, obmedzujú svoju činnosť a menia štruktúru svojej produkcie.

"Chceli by sme vyzvať ministra, aby namiesto vyhovárania sa začal konať v zmysle súčasne platných zákonov, ktoré mu dávajú kompetenciu tento problém vyriešiť," uviedol Simon.

Minister Takáč má zo zákona podľa Simona kompetenciu dať výnimku na lov zveri a môže prikázať prostredníctvom obvodných úradov, aby poľovnícke združenia regulovali množstvo premnožených zvierat na danom území.

Pokiaľ by poľovnícke združenia nariadenie nesplnili, je možné preniesť výkon práva poľovníctva na iný subjekt.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok