Politické násilie v Detroite. Mladík zrazil Trumpovho podporovateľa štvorkolkou, potom sa zastrelil

24.7.2024 12:02

Osemdesiatročný muž v americkom štáte Michigan skončil cez víkend v nemocnici s vážnymi zraneniami po tom, ako ho zrazil mladý muž na štvorkolke, keď senior pred svojím domom vešal symboly podporujúce republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. V utorok to oznámila miestna polícia s tým, že útok bol pravdepodobne politicky motivovaný a útočník neskôr spáchal samovraždu.

Donald Trump
Foto: TASR/AP

Podľa regionálneho portálu The Detroit News polícia čin pripísala 22-ročnému mužovi, ktorý v nedeľu spáchal sériu trestných činov. Podozrivý sa zrejme zastrelil po tom, ako oznámil, že sa chce priznať a že si pre neho majú prísť strážcovia zákona. Na uvedenej adrese sa následne našlo mŕtve telo a štvorkolka použitá pri útoku, uviedla polícia.

Nepoznali sa

Podľa šéfa miestnej polície Tamiho Sleemana podozrivý najprv poškodil dve zaparkované autá. Na jednom bola nálepka s Trumpovým menom a na druhom nálepka známa ako symbol “tenkej modrej čiary“.

Potom podľa svedkov vodič štvorkolky kričal na 80-ročného muža vulgarizmy a začal z trávnika strhávať jeho politické symboly. Neskôr sa útočník vrátil na pozemok a zozadu narazil do staršieho muža, ktorý sa snažil značky opäť postaviť. Sleeman uviedol, že polícia nevie o žiadnych osobných väzbách medzi podozrivým a obeťou.

Nárast politického násilia

“Je dosť znepokojujúce, čo to urobilo s našou komunitou,“ povedal policajný šéf. “Máme obavy o bezpečnosť všetkých ľudí, ktorí tu žijú. Politika by sa nemala spájať s násilím,“ dodal Sleeman.

K incidentu došlo približne 100 dní pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa bývalý prezident Trump uchádza o druhé funkčné obdobie. Len pred desiatimi dňami sa na zhromaždení s voličmi v štáte Pensylvánia stal terčom strelca, ktorý ho zasiahol do ucha. Útok opäť poukázal na nárast politického násilia v Spojených štátoch a vyvolal obavy z ďalšej eskalácie napätej predvolebnej atmosféry.

Pozrite si archívnu reportáž o Trumpovej rétorike z 21. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok