Dejiskom ZOH v roku 2030 budú francúzske Alpy. Záväzky splníme, sľubuje Macron

24.7.2024 11:10 , Aktualizované: 24.7.2024 13:55

Francúzske Alpy by mali hostiť zimné olympijské hry v roku 2030. Delegáti 142. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru ich v stredu potvrdili ako dejisko hier zatiaľ iba podmienečne, keďže po predčasných voľbách vo Francúzsku chýbajú k definitíve všetky potrebné vládne i regionálne záruky a garancie. Centrom hier v roku 2030 bude prímorské stredisko Nice spolu s alpskými regiónmi krajiny.

Francúzske Alpy odporučila exekutíva MOV v júni tohto roka delegátom na schválenie ako jediného preferovaného kandidáta na ZOH 2030. Situáciu skomplikovali predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku, ktoré sa uskutočnili na prelome júna a júla a zatiaľ sa po nich nesformoval nový kabinet.

Víťazstvo s podmienkami

Dočasná vláda doterajšieho premiéra Gabriela Attala má v súčasnosti na starosti iba bežný chod krajiny, nemôže predkladať návrhy zákonov ani prijímať zásadné rozhodnutia. Prezident Emmanuel Macron však na pôde MOV zdôraznil, že organizácia hier má v jeho krajine väčšinovú podporu.

Členovia MOV prijali jeho záruky a dali kandidatúre svoj súhlas hlasovaním v pomere 84:4, pričom sedem delegátov sa zdržalo. "Radi by sme sa vám poďakovali za vašu dôveru. Budeme rešpektovať a splníme naše záväzky," povedal Macron v krátkom ďakovnom prejave.

Politické záruky

"Keďže francúzska vláda ešte z ústavných dôvodov nemohla poskytnúť všetky formálne záruky, s potvrdením dejiska ZOH 2030 sú stále spojené podmienky," vyhlásil Thomas Bach, prezident Medzinárodného olympijského výboru počas zasadnutia pléna MOV v Paríži. Okrem vládnych garancií ešte nie sú k dispozícii ani záruky verejného partnerstva od alpských regiónov Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Francúzsko bude musieť poskytnúť kľúčové finančné záruky v časovom horizonte, ktorý stanoví Medzinárodný olympijský výbor, informovala agentúra Reuters. Budúci francúzsky premiér musí garančné dokumenty podpísať do 1. októbra tohto roka, parlament ich musí ratifikovať do 1. marca 2025.

Návrat do Francúzska

V krajine galského kohúta sa ZOH naposledy uskutočnili v roku 1992 v Albertville, predtým aj v Chamonix 1924 a v Grenobli 1968. Paríž je v tomto roku tretíkrát organizátorom letných OH po rokoch 1900 a 1924.

O šesť rokov má byť centrom ZOH prímorské stredisko Nice, kde bude hlavná olympijská dedina a súťaže v športoch na ľade. Na snehu sa bude súťažiť v známych alpských zimných strediskách Méribel, Courchevel, Val d’Isere, La Clusaz či Grand-Bornand.

Prínosy pre krajinu

Projekt Alpy 2030 ponúka víziu zjednotiť severné a južné alpské regióny Francúzska pod globálnym názvom "Francúzske Alpy" s cieľom dosiahnuť dlhodobé sociálne, hospodárske a environmentálne prínosy pre širokú geografickú oblasť, pripomenul portál olympic.sk. Francúzska ponuka umožní využiť 95 percent existujúcich športovísk.

Predchádzajúce ZOH v roku 2022 sa uskutočnili v Pekingu, najbližšie zimné hry budú v roku v 2026 v Taliansku (Miláno a Cortina d'Ampezzo).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok