Zdravotná hrozba v Pásme Gazy. Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred epidémiou nákazlivých chorôb

23.7.2024 16:40

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa obáva, že v Pásme Gazy vypuknú epidémie nákazlivých chorôb. Informovali o tom v utorok agentúry AP a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľov WHO.

Gaza, Hladomor
Foto: TASR/AP

Dôvodom je zhoršujúca sa humanitárna situácia v dôsledku vojny, ktorú tam Izrael vedie od októbra minulého roka proti teroristickému hnutiu Hamas. Nedávne analýzy odhalili vo vzorkách odpadových vôd poliovírus, problémy sú však podľa WHO hlbšie.


Nedostatok hygieny a pitnej vody

“Nejde len o poliovírus. Mohlo by ísť o epidémie iných nákazlivých chorôb,“ povedal Ayadil Saparbekov, ktorý vedie tímy pohotovostnej medicíny na palestínskych územiach. “Som veľmi znepokojený,“ dodal predstaviteľ WHO.

Šíreniu nákazlivých chorôb v Pásme Gazy napomáhajú zlé hygienické podmienky a znížená dostupnosť pitnej vody. V minulom roku sa v Pásme Gazy rozšírila hepatitída typu A.

Podľa WHO je riziko šírenia poliovírusu medzi obyvateľmi Pásma Gazy vysoké. “Zatiaľ sme neodoberali vzorky od ľudí, pretože na to nemáme nástroje a laboratórne kapacity na testovanie,“ povedal Saparbekov. Tím OSN, ktorý bude môcť odobrať vzorky od ľudí, by mal do Pásma Gazy doraziť vo štvrtok. Vzorky potom pošle do laboratória v Jordánsku.

Saparbekov uviedol, že hoci WHO pripravuje opatrenia na prevenciu šírenia poliovírusu, pre ľudí v Pásme Gazy bude vzhľadom na situáciu na tomto území veľmi ťažké dodržiavať niektoré už základné odporúčania, ako napríklad časté umývanie rúk.


Izrael poskytne vakcíny

Hovorca OSN Rolando Gómez vyzval Izrael, aby zaručil, že sa humanitárna pomoc dostane k ľuďom v núdzi v Pásme Gazy. Gómez uviedol, že Izrael ako okupačná mocnosť nesie za to zodpovednosť.

Poliovírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou a je vysoko nákazlivý. Infekcia vedie k poliomyelitíde (detskej obrne), ktorá má vo väčšine prípadov priebeh bez príznakov alebo len s miernymi príznakmi. V menšom počte prípadov však môže viesť k závažnému ochoreniu.

Minulý týždeň izraelská armáda oznámila, že ponúka svojim vojakom dobrovoľné očkovanie proti detskej obrne. Armáda tiež uviedla, že má vakcíny na zaočkovanie viac ako milióna z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok