VAR sa stane stabilnou súčasťou Niké ligy. Video asistent bude využívaný v každom zápase

23.7.2024 16:26 , Aktualizované: 23.7.2024 22:47

Od sezóny 2024/25 bude systém VAR (video asistent rozhodcu) využívaný vo všetkých zápasoch najvyššej futbalovej Niké ligy. Toto riešenie schválili kluby na Prezídiu Únie ligových klubov (ÚLK). Centrálne stredisko VAR bude v Banskej Bystrici.

Systém VAR je od roku 2021 stabilnou súčasťou zápasov najvyššej slovenskej futbalovej ligy na Slovensku. Doteraz bol využívaný v dvoch, resp. v troch ligových dueloch v jednom kole. Od najbližšej sezóny Niké ligy bude systém video asistenta rozhodcu prítomný vo všetkých zápasoch, teda na každom štadióne.

"Niké liga sa snaží postupne modernizovať na viacerých úrovniach a plniť tak svoj strategický plán. Zavedenie systému VAR vo všetkých zápasoch vnímame ako výrazný posun k modernizácii celej ligy. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo spoločne s našimi partnermi. Celý proces je pre kluby a ligu veľmi náročný, nielen technologicky, ale aj finančne. Vzhľadom k veľkosti trhu sa nám podarilo dosiahnuť ďalší výrazný posun. Naša cesta bola postupná, najskôr bol VAR vo dvoch, poslednú polsezónu v troch televíznych zápasoch a od sezóny 2024/2025 bude k dispozícii vo všetkých stretnutiach Niké ligy. Ďakujeme všetkým klubom, ktoré dali tomuto riešeniu jednohlasne zelenú a sú ochotné sa na ňom podieľať," uviedol v tlačovej správe prezident ÚLK Ivan Kozák.

Zvýšia počet kamier

Zavedenie systému VAR vo všetkých zápasoch Niké ligy je podmienené kvalitným produkčným štandardom. To v praxi znamená, na koľko kamier sa samotný zápas produkuje a následne vysiela. Od novej sezóny budú zápasy Niké ligy vysielané minimálne na sedem kamier, čo je pre zavedenie systému VAR požadovaná úroveň.

Už niekoľko mesiacov prebieha výstavba VAR strediska v Banskej Bystrici. Práve tam budú sedieť VAR operátori a rozhodcovia počas zápasov Niké ligy. Naďalej má Niké liga k dispozícii dve mobilné riešenia, ktoré budú prítomné aj na zápasoch ligy. "Výstavba VAR strediska prebieha už od začiatku roka 2024, pravidelné informácie sme si so zástupcami SFZ a Orangeu vymieňali na týždennej báze. Aktuálne sme vo fáze, kedy sú všetky štadióny a produkčné vozy pripravené posielať signál do centrály, a tak v budúcnosti budeme vedieť pokryť priamo v Banskej Bystrici všetkých šesť zápasov z každého kola Niké ligy. V budúcej sezóne však budeme naďalej využívať mobilné riešenie vo forme dvoch VAR vozidiel, ktoré máme stále k dispozícii. Ide o hybridné riešenie, pričom dôraz budeme klásť na využívanie VAR centrály," doplnil výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok