Je lepšia čokoládová alebo vanilková? Pravda o zmrzline schladí nejedného milovníka sladkého

24.7.2024 05:45

Zmrzlina môže byť súčasťou zdravej stravy, ak je konzumovaná s mierou a s dôrazom na kvalitné ingrediencie. Odborníci vysvetľujú, ako si ju vychutnávať bez negatívnych vplyvov na zdravie.

zmrzlina
Foto: Pexels

K letu neodmysliteľne patrí voda, chladený nápoj a zmrzlina. Nehovoriac o miliónoch príchutiach, jej formách a aj množstva, ktoré je človek schopný skonzumovať.

Je zmrzlina skutočne nezdravá? Je možné, že by mala priaznivý vplyv na zdravie a dokázala zmierniť chuť na sladké?

Portál New York Post priniesol krátky rozhovor s dvoma odborníkmi na výživu, aby sa bližšie pozreli na danú tematiku.

Chuť na sladké odbiť sladkým

Zmrzlina môže byť súčasťou zdravej stravy, ak je konzumovaná s mierou, tvrdí doktor Chris Mohr, poradca pre fitness a výživu zo spoločnosti Fortune Recommends Health.

„Jedlo je oveľa viac než len kalórie, cukor a tuk,“ vysvetlil a zdôraznil, že občasné vychutnanie si kopčeka zmrzliny môže pomôcť zvládnuť chuť na sladké, čo uľahčí dodržiavanie cieľov zdravého stravovania.

Keri Glassman, odborníčka na výživu a zakladateľka platformy Nutritious Life, súhlasí a nazýva zmrzlinu „vedomým pôžitkárstvom“.

Ako prebiehajú kontroly chladenej pochúťky? Pozrite si archívnu reportáž:

„Zmrzlina je kvôli tuku veľmi uspokojivým pôžitkom,“ uviedla, pričom varuje pred prejedaním sa a odporúča vychutnať si len pár lyžíc a prestať.

Zmrzlina obsahuje esenciálnu mastnú kyselinu C15:0, ktorá je spájaná so spomalením ľudského biologického veku na bunkovej úrovni, a podporuje zdravie srdca, metabolizmu a pečene.

Odveký boj čokoládovej a vanilkovej

Obaja odborníci sa zhodujú, že na príchuti zmrzliny takmer nezáleží; dôležitejšie sú kvalitné ingrediencie.

„Nutrične sú čokoládová a vanilková zmrzlina relatívne podobné,“ povedal Mohr, pričom zdôraznil potrebu hľadať kvalitné ingrediencie a vyhnúť sa prísadám, ktoré pridávajú kalórie a nasýtený tuk.

Glassman dodáva, že je potrebné kontrolovať etikety a hľadať produkty vyrobené zo skutočných surovín, ako sú smotana, mlieko, kakao a vanilkové bôby.

Hlavnú úlohu nehrá zmrzlina

Ak už človek siahne po schladení sa, kopček zmrzliny predsa len môže nutrične vylepšiť.

Stačí pridať polevu bohatú na živiny, ako je horká čokoláda, nasekané orechy alebo čerstvé ovocie.

Najzdravší zážitok je možné dosiahnuť tak, že zmrzlina poslúži ako poleva a základ budú tvoriť vyššie spomenuté ingrediencie, ktoré sa uložia na spodok pohára. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok