Chce zjednotiť demokratov a celé USA. Harrisová má potrebnú väčšinu delegátov pre prezidentskú nomináciu

23.7.2024 06:31 , Aktualizované: 23.7.2024 11:34

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová už má podporu dostatočného počtu delegátov nominačného zjazdu Demokratickej strany, ktorý sa bude konať v polovici augusta v Chicagu. V noci na utorok to uviedla agentúra Reuters.

Podľa údajov agentúry AP podporu Harrisovej už vyjadrilo 2214 delegátov, čo je ďaleko nad rámec jednoduchej väčšiny potrebnej na získanie nominácie.

Tieto prieskumy sú neoficiálne, upozornila AP s tým, že delegáti zjazdu môžu hlasovať slobodne za kandidáta podľa vlastného výberu.

Ako informovala agentúra AP, Demokratická strana plánuje presadiť virtuálne hlasovanie, v ktorom by si delegáti zjazdu mohli vybrať prezidentského kandidáta ešte pred tým, ako sa v auguste zídu na zjazde v Chicagu.

Kedy sa stretne výbor?

Výbor pre pravidlá zjazdu sa stretne v stredu, aby schválil, ako bude virtuálne hlasovanie prebiehať. Návrh plánu však agentúra Associated Press získala v pondelok večer.

Neuvádza sa v ňom dátum, kedy sa virtuálne hlasovanie začne, ale predseda Národného výboru Demokratickej strany (NDC) Jaime Harrison povedal, že proces bude ukončený do 7. augusta - teda 12 dní pred začiatkom straníckeho zjazdu.

"Prežívame bezprecedentný moment v histórii a ako strana ho riešime s vážnosťou, ktorú si zaslúži," povedal Harrison v konferenčnom hovore s novinármi.

"Sme pripravení podniknúť transparentný, rýchly a riadny proces, aby sme sa pohli vpred ako jednotná Demokratická strana s kandidátom, ktorý bude reprezentovať naše hodnoty," objasnil.

Povedal tiež, že demokrati "môžu a budú pri realizácii tejto nominácie postupovať rýchlo a spravodlivo".    

Podpora pre viceprezidentku  

Jeho vyhlásenie nasleduje po rýchlej konsolidácii v rámci Demokratickej strany a vyjadrení podpory viceprezidentke Harrisovej, aby vo voľbách nahradila prezidenta Joea Bidena, ktorý sa vzdal zámeru uchádzať sa o znovuzvolenie.

Biden v nedeľu odstúpil z prezidentského súboja, čím sa skončili týždne sporov medzi demokratmi, z ktorých sa mnohí obávali, že nezvládne náročnú kampaň - a už vôbec nie druhé funkčné obdobie. Tieto úvahy a obavy eskalovali po Bidenovej nevydarenej televíznej debate s republikánom Donaldom Trumpom.

Kľúčová téma Harrisovej

Kamala Harrisová vidí ako kľúčovú tému svojej kampane právo na potrat a po bezprecedentnom odstúpení Joea Bidena chce zjednotiť demokratov aj celé USA. Vyhlásila to vo svojom prvom vystúpení v rámci kampane. Biden povedal, že bude pred voľbami pracovať pre Harrisovú a vyzval demokratov, aby sa za ňu postavili.

Americký prezident vyzval svoj volebný štáb, aby prijal ako jeho nástupkyňu viceprezidentku Harrisovú, ktorú si po svojom v nedeľu ohlásenom odstúpení vybral ako svoju nástupkyňu pre očakávaný súboj s Donaldom Trumpom. Podľa agentúry Reuters to povedal stále chrapľavým hlasom po ochorení na covid v telefonickom hovore s členmi štábu.

Pozrite si reportáž o zmiešaných pocitoch z Bidenovho rozhodnutia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok