Blesky zabíjali. Búrlivé počasie si vyžiadalo životy v niekoľkých krajinách v Európe, medzi zasiahnutými boli aj deti

22.7.2024 22:10

Blesk v nedeľu zabil 18-ročného mladíka na najvyššej nemeckej hore Zugspitza. V Dolnom Sasku zasa záchranári po zásahu bleskom museli oživovať dve deti. V rakúskych Alpách potom blesk pripravil o život 22-ročného muža.

Letisko pod vodou. Pre lejaky a množstvo bleskov zrušili v strednom Nemecku asi 70 letov
Foto: TASR/AP

O následkoch búrlivého počasia dnes informujú agentúry DPA a APA. V bulharských horách zabil blesk muža a dieťa.

Nemca, ktorý na najvyššiu horu spolkovej republiky vyrazil s dvojicou priateľov, zabil blesk, keď sa nachádzal pár desiatok metrov od tunajšej vyhliadkovej terasy. Snahy záchranárov skomplikoval fakt, že pre zlé počasie nemohol na miesto vyraziť vrtuľník a nejazdila lanovka.

Tragédie po zásahu bleskom

Búrlivé počasie takmer skončilo tragédiou aj v dolnosaskom Delmenhorste, kde blesk zranil osem členov jednej rodiny, ktorá sa schovala pod stromom. Záchranári potom museli oživovať päťročného chlapca a 14-ročné dievča. Do nemocnice ich previezli v ohrození života. V starostlivosti lekárov skončilo aj šesť ďalších členov rodiny.

V alpskej krajine blesk zabil Rakúšana, ktorý si vyrazil na túru so svojou matkou a bratom v salzburskej oblasti Stubachtal. Kým členovia jeho rodiny sa pred búrkou schovali pod skalným výbežkom, muž pokračoval v pochode, čo sa mu stalo osudným. Nedokázal ho oživiť jeho brat, ktorý ho našiel, ani záchranár, ktorý na miesto dorazil vrtuľníkom.

Muž a dieťa zomreli v pondelok po zásahu bleskom tiež v bulharskom pohorí Stará planina. Ďalšie dieťa zásah blesku vo výške okolo 2000 nadmorských metrov prežilo a bolo prepravené vrtuľníkom do mesta Karlovo v centrálnej časti krajiny, uviedla stanica BNR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok