Rokovanie ministrov zahraničia sa nakoniec nebude konať v Budapešti. EÚ organizuje na protest schôdzu v rovnaký termín

22.7.2024 19:28 , Aktualizované: 23.7.2024 07:38

Augustové rokovanie únijných ministrov zahraničia sa uskutoční v Bruseli, nie v Budapešti, oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k vojne na Ukrajine. V maďarskej metropole sa malo na konci augusta uskutočniť neformálne rokovanie ministrov krajín EÚ, označované ako Gymnich.

Podľa Borrella v pondelok počas niekoľkohodinovej schôdzky 25 štátov kritizovalo správanie Maďarska a premiéra Viktora Orbána, ktorý v uplynulých dňoch navštívil Rusko i Čínu. Ako symbolický signál, že s vystupovaním Budapešti nesúhlasí, sa následne Borrell rozhodol zvolať rokovania ministrov zahraničia do Bruselu v rovnaký termín ako je ten pre maďarskú schôdzku.

EÚ má mierový plán

"Pozícia EÚ zostáva rovnaká, jediný mierový plán, ktorý Európska únia podporuje, je mierový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je obeť," vyhlásil Borrell na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní ministrov zahraničia krajín EÚ. Skritizoval aj vyhlásenie šéfa maďarskej diplomacie, ktoré predniesol na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN, kde označil EÚ za úniu, ktorá presadzuje vojnu.

"Politika EÚ nie je provojnová, to odmietame. My len podporujeme Ukrajinu, aby sa mohla brániť," dodal. Jediný, kto chce vojnu, je podľa Borrella ruský prezident Vladimir Putin. "My chceme mier a nikto nechce mier viac ako sami Ukrajinci," doplnil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok