Izrael bombardoval oblasť v Pásme Gazy, ktorá bola označená ako humanitárna zóna. Za jeden deň hlásia 70 obetí

22.7.2024 19:19

Bilancia izraelských úderov v Chán Júnise a okolí na juhu Pásma Gazy vzrástla na 70 mŕtvych. Vyše 200 ľudí bolo zranených. Informovali o tom v pondelok agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na palestínske úrady, ktoré v Pásme Gazy kontroluje teroristické hnutie Hamas.

Israel_Palestinians519220.jpg Chán Junis
Foto: TASR/AP
Palestínčania kráčajú cez prach okolo trosiek domov zničených izraelskými údermi v Chán Júnis v pásme Gazy v pondelok 22. júla 2024.

Podľa miestnych ľudí izraelská armáda varovala pred údermi na oblasť, ktorá bola predtým označená za humanitárnu zónu, s príliš malým predstihom. Kvôli tomu sa podľa nich mnoho ľudí dostalo pod paľbu. Izraelská armáda svoju operáciu nekomentovala.

Zmenili označenie zóny

Izraelčania predtým východ Chán Júnisu označili za humanitárnu zónu, podotýka agentúra Reuters. Hranicu zóny upravila izraelská armáda v pondelok ráno kvôli "významnej teroristickej aktivite a raketovým útokom proti Izraelu", ktoré pochádzali z tejto oblasti. Armáda palestínskym civilistom nariadenie na evakuáciu odovzdáva prostredníctvom SMS správ, telefonátov a ďalších mediálnych prenosov, píše server The Times of Israel.

Miestne zdroje agentúry WAFA podotýkajú, že Izraelčania v pondelok nedali civilistom dosť času, aby sa presunuli, kým letectvo a tanky začalo údery. Palestínske úrady o prvých obetiach v Chán Júnise informovali okolo deviatej ráno SELČ. Počas dňa sa potom bilancia zvyšovala podľa informácií, ktoré poskytovali úradníci aj lekári na mieste.

Bez evakuácie

Na krátky predstihu sa sťažujú aj Palestínčania, ktorých cituje agentúra Reuters. Mnohí ľudia z miesta utekali, keď už začala paľba, uviedli svedkovia z miesta. "Nikto nám nepovedal, aby sme vykonali evakuáciu," citovala agentúra Ahmada Sammúra, ktorý prišiel pri úderoch o niekoľko blízkych. Podľa stanice Al-Džazíra je blízka Násirova nemocnica po novom útoku preplnená. Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že kvôli úderom sú mimo prevádzky dve jeho zariadenia.

Boje v Gaze pokračujú aj viac ako deväť mesiacov po útoku Hamasu na Izrael. O život pri nich v pásme, kde na území menším ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, prišlo najmenej 39 006 ľudí a zranenia utrpelo 89 818. Vyplýva to z dnešného hlásenia zdravotníckeho úradu ovládaného Hamasom. Palestínske úrady ovládané vo svojich bilanciách nerozlišujú medzi civilistami a ozbrojencami. Veľká väčšina obyvateľov úzkeho pobrežného pásu musela opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi zložitých podmienkach. Predchádzajúci teroristický útok na Izrael pripravil o život okolo 1200 ľudí, asi 250 osôb ozbrojenci uniesli do Gazy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok