FOTO/VIDEO: Slovensko má nové stíhačky. Tretia F-16 by mala prísť v októbri, potvrdil minister obrany

22.7.2024 19:57 , Aktualizované: 23.7.2024 12:05

Na Slovensko prileteli prvé dve objednané americké stíhačky F-16. Budú mať základňu na Záhorí v Kuchyni. Pôvodným domovom pre ne malo byť letisko Sliač. Televízia ta3 vám túto udalosť priniesla naživo.

Slávnostné odovzdanie bojových strojov ste mohli sledovať naživo:

Príhovory prezidenta a ministra obrany

“Sme vďační, že sme sa v prípade núdze mohli spoľahnúť na lietadlá našich českých, maďarských či poľských priateľov. Som však presvedčený, že ochrana slovenského neba nie je len záležitosťou vojenského a technického zabezpečenia, ale aj vecou národnej hrdosti a štátnej suverenity,“ uviedol prezident počas uvítania prvých dvoch stíhačiek F-16, ktoré prileteli na Slovensko.

“Schopnosť brániť svoje územie vrátane vzdušného priestoru je jedným zo základných predpokladov štátnej zvrchovanosti, a my sme povinní ho naplniť,“ dodal prezident počas.

Na ceremoniáli sa zúčastnil aj vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý vyzdvihol, že po dvoch rokoch môže SR opäť začať budovať suverénnu ochranu svojho vzdušného priestoru.  "Práve dnes, po dvoch rokoch v zásade absencie všetkých obranných prostriedkov, keď sme protivzdušné zariadenia, ako aj všetky bojové lietadlá odovzdali, sa začína budovať nová mozaika. A dnes dva nie malé, ale dva veľké črepy do tejto mozaiky budúcej suverénnej  ochrany vzdušných síl máme pred sebou," vyhlásil.

Poďakoval pilotom aj technikom, ktorí absolvovali potrebný výcvik. "Dostávate do rúk kusy najmodernejšej techniky, a preto vám želám, aby ste sa vy o ňu dobre starali a ona vám dobre slúžila," dodal.

Tretia stíhačka príde v októbri

Tretia slovenská stíhačka F-16 by mala na Slovensko doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025. Podľa ministra obrany by tak malo byť od roku 2025 Slovensko schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín.

"Postupne budeme zavádzať stroje do ochrany nášho vzdušného priestoru, najmä po príchode tretieho v októbri tohto roka. Chcem sa ešte raz poďakovať za ochotu našich susedov, ktorí budú naďalej strážiť naše vzdušné priestory, pretože na plné obsadenie tejto situácie potrebujeme ešte viacej lietadiel v priebehu roka 2025," povedal minister.

Zároveň deklaroval, že ministerstvo obrany bude robiť všetko preto, aby bolo schopné v najbližších dvoch rokoch uskladniť aj ďalšie stíhačky.

"Ako sa nám to podarí vás budeme priebežne informovať," dodal Kaliňák.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Pellegriniho a ministra obrany Kaliňáka:

Najdrahší vojenský nákup v histórii Slovenska

Americké stíhačky F-16 k nám prileteli priamo spoza Atlantiku na leteckú základňu Kuchyňa.

Prvé dva stroje budú umiestnené na letisku v Kuchyni a to až do opravy vojenského letiska na Sliači. Príletom strojov sa začala nová éra nadzvukového letectva u nás. Ide o najdrahší vojenský nákup v histórii Slovenska. Americké stroje prišli po tridsiatich rokoch, keď nahradili ruské Migy 29, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine.

Ďalší stroj má prísť ešte do konca roka a zvyšných 11 v budúcom roku.

Neskoré doručenie zapríčinila pandémia

Prelet zo Spojených štátov amerických na Slovensko podľa ministerstva obrany zabezpečili americkí piloti. Obe lietadlá pred pristátím preleteli ponad letiskom a prešli "slávobránou" z hasičských striekačiek.

S príletom lietadiel je spojený slávnostný ceremoniál. Zúčastniť by sa na ňom mali hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini, vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a ďalší hostia.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky koncom februára tohto roka. Obe lietadlá sa pred príletom do SR využívali na výcvik slovenských technikov.

Pozrite si záznam príletu stíhačok na Slovensko:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok