V Rusku poslali za mreže novinárku Rádia Slobodná Európa. Podľa súdu šírila nepravdy o armáde

22.7.2024 15:38 , Aktualizované: 22.7.2024 16:49

Ruský súd na neverejnom procese odsúdil americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na šesť a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Alsu Kurmaševová
Foto: TASR/AP

Súd sa konal v piatok a v pondelok sa verdikt objavil v oficiálnych záznamoch súdu. Informuje o tom agentúra AP.

Rozsudok vyniesol súd v meste Kazaň ešte v piatok, v ten istý deň, keď súd v Jekaterinburgu odsúdil amerického novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha na 16 rokov väzenia za špionáž.

Kurmaševová bola podľa webovej stránky Najvyššieho súdu Tatárskej republiky odsúdená za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Hovorkyňa tamojšieho súdu agentúre AP telefonicky potvrdila, že americko-ruská novinárka bola odsúdená na šesť a pol roka väzenia v prípade, ktorého podrobnosti sú predmetom utajenia.

Žila v Prahe

Výkonný riaditeľ RFE/RL Stephen Capus označil v pondelok proces proti Kurmaševovej za výsmech spravodlivosti a vyzval na jej prepustenie.

Kurmaševová žila pred zadržaním s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a zabavili jej americký aj ruský pas. Ruské úrady novinárke najskôr udelil pokutu za to, že nenahlásila svoje dvojaké občianstvo. V októbri ju zadržali a obvinili zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde na základe zákona, ktorý Rusko prijalo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.

Česko označilo rozsudok za výsmech právu

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský odsúdil rozsudok nad americko-ruskou novinárkou a označil ho za výsmech právu. Česká diplomacia bude podľa neho naďalej bojovať za jej prepustenie. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X krátko po medializovaní piatkového rozsudku.

"Rusko každým dňom potvrdzuje, že základné ľudské práva preň nič neznamenajú. Súdny proces a rozsudok nad novinárkou RFE/RL Alsou Kurmaševovou sú výsmechom právu. Česká diplomacia bude aj naďalej bojovať za jej prepustenie a za spravodlivosť pre ďalších politických väzňov," napísal šéf českej diplomacie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok