Šikovné triky podvodníkov. Lákajú na výhodný obchod, neštítia sa oklamať človeka aj viackrát po sebe

22.7.2024 09:41

Až 41 percent ľudí na Slovensku má osobnú skúsenosť s podvodníkmi, ktorý sa od nich pokúsili dostať osobné údaje s cieľom ukradnúť im peniaze z bankového účtu. Viac ako polovica z nich sa s tým za posledný rok stretla dokonca viackrát.

Podvodník sa vydával za policajta, ženu takmer pripravil o tisíce eur
Foto: SITA/AP (ilu)

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v období od 28. mája do 6. júna pre Home Credit Slovakia zrealizovala agentúra STEM/MARK.

Množstvo podvodných pokusov

Najviac takýchto nekalých praktík sa deje prostredníctvom emailov, nasledujú SMS, telefonáty a sociálne siete.

Polovica opýtaných na takéto snahy o podvod nereagovala, len sedem percent kontaktovalo banku a šesť percent políciu, a dve percentá sa nechali podviesť.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. júla o internetových podvodoch, ktorých pribúda.

Svoje heslá na online prístup do banky si väčšina chráni, na druhej strane na neznámych, často rizikových e-shopoch nakupovalo za uplynulých 12 mesiacov až 57 percent respondentov.

"Podvodné pokusy so snahou vylákať od ľudí osobné údaje sa dejú rôznymi spôsobmi, nezriedka sa pritom človek stretne postupne aj s viacerými. Najčastejšie je to emailom, čo uviedlo až 63 percent respondentov, prostredníctvom SMS 42 percent, telefonicky 21 percent a inými formami, kam patria najmä sociálne siete, 12 percent prípadov," priblížil výsledky prieskumu Jaroslav Ondrušek, analytik trhu zo spoločnosti Home Credit.

Dostatočne silné heslo

V prieskume 55 percent Slovákov uviedlo, že využívajú niekoľko hesiel, ktoré využívajú pre všetky svoje účty na sociálnych sieťach, pričom niekde majú heslo rovnaké.

Ďalších 12 percent všade používa to isté heslo. Čo sa týka hesiel do internetového bankovníctva, drvivá väčšina sa snaží o unikátne heslá (88 percent).

Okrem toho najčastejšie využívajú jednorazový SMS kód (38 percent) či odtlačok prsta (36 percent).

Riskantné nakupovanie

Ďalším rizikom, ktoré sa spája s možnosťou úniku osobných údajov, je nakupovanie v neoverených internetových obchodoch, kde podľa prieskumu za posledný rok kúpilo nejaký tovar až 57 percent opýtaných.

V prípade neznámych e-shopov ich pritom najviac zaujíma cena ponúkaného tovaru (77 percent), oveľa viac ako hodnotenie tohto obchodu na internete (45 percent).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok