Bol to najhorší útok jednotlivca v dejinách Nórska. Breivik pred 13 rokmi pripravil o život 77 ľudí a ďalších 150 zranil

22.7.2024 08:20 , Aktualizované: 22.7.2024 09:58

22. júl 2011 sa zapísal do dejín ako jeden z najtragickejších dní. Bol to najhorší útok jednotlivca v dejinách Nórska. Anders Behring Breivik dohromady pripravil o život 77 ľudí a ďalších 150 zranil. Extrémistu odsúdili k najvyššiemu možnému trestu.

Trauma na celý život

Anders Behring Breivik najskôr odpálil vo vládnej štvrti v centre Osla podomácky zhotovenú bombu a vzápätí na to na neďalekom ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora mládežníckeho krídla ľavicovej Strany práce. Počas tohto útoku zomrelo 68 ľudí, väčšina z nich bola v mladom veku do 20 rokov.

Tým, ktorým sa podarilo prežiť, si nesú so sebou traumu na celý život.

“Vybehol som von a uvidel som môjho kamaráta a musel som ho vziať, lebo bol postrelený. V lese sme stále počuli streľbu, skrývali sme sa v tráve. Zranených sme sa snažili zakryť kameňmi a snažili sme sa byť čo najtichšie a nehýbať sa. Mobily sme si dali na tichý režim,” opisuje preživší útoku Ole Martin Juul Slyngstadli.

Celosvetovo sledovaná udalosť

Proces s Breivikom sa stal celosvetovo sledovanou udalosťou. V procese vypovedali viacerí preživší. Kľúčovou otázkou bolo Breivikovo duševné zdravie.

Súd napokon dospel k záveru, že bol v čase útoku plne vedomý toho, čo robí.

V roku 2012 ho odsúdil na najvyšší možný trest 21 rokov. Ten však môžu aj naďalej predlžovať, ak bude odsúdený extrémista stále považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok