VC Maďarska ovládol McLaren. Piastri dosiahol premiérové víťazstvo v F1

21.7.2024 16:53

Austrálsky pretekár Oscar Piastri z tímu McLaren dosiahol svoje prvé víťazstvo v F1, keď triumfoval na Veľkej cene Maďarska, trinástych pretekoch sezóny. Do cieľa prišiel tesne pred tímovým kolegom Britom Landom Norrisom, ktorý mu tri kolá pred koncom na pokyn tímovej réžie prepustil pozíciu. Tretí finišoval Brit Lewis Hamilton na Mercedese.

Hungary_F1_GP_Auto_Racing517589.jpg
Foto: TASR/AP

Na čele priebežného poradia je naďalej Max Verstappen z Red Bullu, ktorý prišiel do cieľa na piatej priečke. Dvadsaťtriročný Piastri dosiahol prvý triumf v kariére v 35. pretekoch. Stal sa zároveň už siedmym jazdcom, ktorý dokázal zvíťaziť v prebiehajúcej sezóne.

Piastri sa dostal do čela v prvej zákrute

Úvod priniesol okamžitý súboj dvoch pretekárov na McLarenoch, ktorí odštartovali z prvého radu. Norris si neudržal pozíciu a do čela sa dostal Piastri. Predbehnúť sa ich snažil Verstappen, ktorý sa dostal mimo trate, no napokon si rýchlo vybojoval pozíciu za priebežným lídrom. Komisári krátko na to posúdili Verstappenovu snahu ako nedovolenú, nariadili mu prepustiť druhé miesto Norrisovi. Piastri následne zvyšoval náskok, po 15 kolách bol trojsekundový. Verstappen mal problémy s pneumatikami a jeho manko na Piastriho narastalo.

V pokojnom dianí zaujali viaceré súboje v strede štartového poľa, ktoré sa zaobišli bez kolízií. Priebežne druhý Norris druhýkrát prezul v 45. kole, vrátil sa na 4. miesto. Krátko na to ho nasledoval dovtedajší líder Piastri, ktorý sa po návrate na trať zaradil za tímového kolegu. Po nich zašiel do boxov aj Verstappen, ktorý okamžite zajazdil najrýchlejšie kolo a hoci bol po návrate na trať piaty, začal útočiť na pódiové priečky. V 58. kole predbehol štvrtého Leclerca. Pred sebou mal Hamiltona, na ktorého zaútočil v 62. kole, no Brit vzišiel víťazne z tesného súboja.

Norris prepustil vedenie

Krátko na to sa Holanďan znovu pokúsil získať tretiu priečku, keď nenechal miesto Hamiltonovi, ktorý v pravotočivej zákrute trafil predným kolesom jeho zadné a nakrátko ho vymrštil z trate. S mierne poškodeným monopostom klesol na piate miesto za Leclerca. Medzičasom dostal priebežný líder viacero pokynov od tímu, aby prepustil miesto Piastrimu, no do vysielačky odkázal, že tak neurobí. Naopak, vzájomný odstup McLarenov sa v závere zvyšoval, no napokon Norris predsa len na cieľovej rovinke v 68. kole pustil miesto Piastrimu.

Pretekmi na Hungaroringu sa sezóna MS F1 preklopila do druhej polovice. Štrnáste preteky dvadsaťštyridielneho seriálu ročníka 2024 sú na programe už o týždeň 28. júla na belgickom okruhu Spa-Francorchamps.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok