Húsíovia hlásia útok na jemenský prístav, na mieste sú obete. Ide o odvetu, potvrdila izraelská armáda

20.7.2024 18:31 , Aktualizované: 20.7.2024 21:44

Izrael vykonal útok na jemenský prístav Hudajdá. Podľa agentúry Reuters to uviedli úrady jemenského povstaleckého hnutia húsíov. Tí sa v piatok prihlásili k dronovému útoku, ktorý v izraelskom Tel Avive zabil človeka.

Povstalcami prevádzkovaná televízia Al-Masíra, ktorá citovala vyhlásenie povstaleckého ministerstva zdravotníctva, uviedla, že izraelský útok zasiahol skladisko pohonných látok v prístave a vyžiadal si bližšie nespresnený počet obetí.

Nálety si vyžiadali "80 zranených, väčšina z nich s ťažkými popáleninami", uviedlo povstalecké ministerstvo vo vyhlásení, ktoré zverejnili húsíjské médiá.

Terčom útoku boli podľa televízie tiež zariadenia elektroenergetickej spoločnosti.

Hovorca Húsíov podľa agentúry AP potvrdil, že Izrael zaútočil na skladisko paliva a elektráreň. Podľa neho bolo cieľom útoku "zvýšiť utrpenie ľudu a vyvinúť tlak na Jemen, aby prestal podporovať Gazu".

"Útoky len zvýšia odhodlanie obyvateľov Jemenu a jeho ozbrojených síl podporovať Gazu," dodal.

Konflikt v oblasti

Izraelská armáda predtým uviedla, že v noci na piatok zaútočil na Tel Aviv dron iránskej výroby, ktorý však nespustil letecký poplach. Zomrel muž vo veku okolo 50 rokov a ďalších desať ľudí utrpelo zranenia.

Húsíovia sa k tomuto útoku ústami svojho hovorcu prihlásili a uviedli, že budú pokračovať v útokoch na Izrael v rámci solidarity s Palestínčanmi vo vojne v Pásme Gazy.

Útoky Jemenských povstalcov

Jemenskí húsíovia v priebehu deväť mesiacov trvajúcej vojny, ktorú vyvolal októbrový útok teroristického hnutia Hamas na Izrael, opakovane vypúšťali bezpilotné lietadlá a rakety smerom na Izrael. Až doteraz ale všetkých zachytil buď Izrael, alebo západní spojenci, ktorých sily sú rozmiestnené v regióne, uviedla agentúra AP.

Od novembra jemenskí povstalci podnikajú tiež útoky na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive, o ktorých sa tvrdí, že majú spojenie s Izraelom.

Izrael úder potvrdil, je to odveta

Izraelská armáda uviedla, že v sobotu v oblasti jemenského prístavu Hudajdá zaútočila na vojenské ciele spojené s povstaleckými Húsíami. Išlo podľa nej o odvetu za stovky útokov na Izrael z posledných mesiacov. Húsíovia sa v piatok prihlásili k dronovému útoku, ktorý v izraelskom Tel Avive zabil človeka. Ich hovorca pripustil zásahy ropných a ďalších zariadení v napadnutom prístave.

"Stíhačky izraelskej armády zasiahli vojenské ciele teroristického režimu Húsíov v oblasti prístavu Hudajdá v Jemene v reakcii na stovky útokov, ktoré boli v posledných mesiacoch vykonané proti štátu Izrael," uviedla armáda na sieti X.

Podľa izraelského ministra obrany Joava Galanta ide o odkaz Húsíom v reakcii na to, že zabili izraelského občana.

"Požiar, ktorý v súčasnosti horí v Hudajdá, je vidieť na celom Blízkom východe a jeho význam je jasný," uviedol Galant podľa agentúry Reuters vo vyhlásení. "Husíovia na nás zaútočili viac ako 200-krát. Keď prvýkrát ublížili izraelskému občanovi, udreli sme na nich. A urobíme to na akomkoľvek mieste, kde to bude potrebné," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok