Fico volal so Šmyhaľom. Zaradenie Lukoilu na sankčný zoznam je nezmysel, hovorí premiér

20.7.2024 17:32 , Aktualizované: 20.7.2024 18:03

Predseda vlády Robert Fico v sobotu hovoril s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom o krízovej situácii, ktorá sa týka zásobovania ropou. Informuje o tom Úrad vlády. Ukrajina totiž zaradila ruskú ropnú spoločnosť Lukoil na sankčný zoznam.

“Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov a rozhodnutie ukrajinského prezidenta znamená, že slovenská rafinéria Slovnaft patriaca maďarskej skupine MOL, bude dostávať na spracovanie o 40 percent ropy menej ako je potrebné,“ povedal Robert Fico.

Nezmyselná sankcia, hovorí premiér

Premiér si myslí, že to bude mať dopady nielen na slovenský trh, ale môže dôjsť k zastaveniu dodávok nafty vyrábanej Slovnaftom na Ukrajinu. Tie by mali predstavovať takmer desatinu celej ukrajinskej spotreby.

“Robert Fico je presvedčený, že zaradenie ruského Lukoilu na sankčný zoznam je len ďalším príkladom nezmyselnej sankcie, ktorá nepoškodzuje Ruskú federáciu, ale predovšetkým niektoré členské krajiny EÚ, čo je neprijateľné,“ informuje Úrad vlády.

Fico podľa úradu vlády v tejto veci komunikuje už niekoľko dní s relevantnými členmi vládneho kabinetu aj s predstaviteľmi maďarskej petrochemickej skupiny MOL.

Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil. Zastavenie dodávok potvrdilo tento týždeň Ministerstvo hospodárstva SR. Ropu od dodávateľa odoberala i bratislavská rafinéria Slovnaft. Tá má však podľa rezortu zabezpečené dodávky ruskej ropy aj od iného dodávateľa a rovnako má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok