V Himalájach zahynul pred 12 rokmi. Telo českého horolezca Sedláčka sa podarilo zo štvrtej najvyššej hory sveta zniesť až teraz

20.7.2024 10:53 , Aktualizované: 20.7.2024 11:48

Z pohoria Himalájí sa pri nedávnej upratovacej akcii, ktorú pravidelne organizujú nepálske úrady, podarilo zniesť telo českého horolezca Milana Sedláčka, ktorý tam zahynul v roku 2012. Napísal to spravodajský web BBC News, podľa ktorého nepálska armáda našla Sedláčkove dokumenty totožnosti. Pri akcii boli znesené aj ďalšie tri telá a jedna kostra.

profimedia-0716449211.jpg
Foto: Profimedia

Podľa webu BBC News, ktorý sa okrem iného odvoláva na svedectvo jedného z účastníkov upratovacej výpravy, bolo telo nájdené na štvrtej najvyššej hore sveta Lhoce, kde Sedláček pred 12 rokmi zahynul.

Vtedy 50-ročný Sedláček bol členom výpravy, ktorú viedol Leopold Sulovský, prvý český horolezec na vrchole Mount Everestu.

Expedíciu tvorili ešte Radovan Marek, Pavol Lupták a Marek Ožana. Vrchol Lhoce vtedy zdolali Marek a Sedláček.

Príčinou úmrtia bolo zrejme vyčerpanie

"Neskoro večer vyliezol na vrchol Radovan Marek a neskôr Milan Sedláček. Veľká túžba Milana sa mu stala osudnou. Z vrcholu štvrtej najvyššej hory sveta sa už nevrátil," uviedli členovia výpravy na webe, keď v máji 2012 informovali o úmrtí Sedláčka, ktorý zomrel pravdepodobne vyčerpaním.

V roku 2002 vystúpil Sedláček na vrchol Šiša Pangmy, dvakrát bol potom vo výprave na K2. V roku 2010 na Lhoce dosiahla expedícia výšku 7800 metrov, ďalší výstup vtedy prekazilo počasie a lavíny.

Upratovacia akcia nepálskych úradov, ktorá sa skončila začiatkom júna, sa tento rok po prvý raz zamerala na takzvanú "zónu smrti" vo výške nad 8-tisíc metrov nad morom.

Znesenie tiel je v tejto oblasti veľmi náročné

Znesenie tiel mŕtvych horolezcov z tejto oblasti je veľmi náročné a nebezpečné.

Tímu, ktorý tvorili členovia nepálskej armády a vysokohorskí sprievodcovia, takzvaní šerpovia, sa tento rok podarilo zniesť štyri telá a jednu kostru.

Podľa serveru BBC News sa podarilo identifikovať tiež pozostatky amerického horolezca Ronalda Yearwooda, ktorý zahynul v Himalájach v roku 2017. Pri ďalších telách identifikácia stále trvá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok