FOTO/VIDEO: Účastníci Dúhového pridu i podujatia Hrdí na rodinu absolvovali pochody. Zhromaždenia boli pokojné

20.7.2024 09:47 , Aktualizované: 20.7.2024 20:24

Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu konal Dúhový Pride. V ten istý deň boli v uliciach aj účastníci pochodu Hrdí na rodinu, ktorí chceli poukázať na význam manželstva a rodiny.

Situáciu na mieste sledovala redaktorka ta3 Veronika Pancuráková, ktorá sa rozprávala s organizátormi i návštevníkmi.

"Ráno sme oznámili tri programové bloky, ľudia si môžu nájsť svojich obľúbených vystupujúcich - môžete sa tešiť na rómsku kapelu, taktiež aj na DJ-ku Karmu, bude tu aj množstvo príhovorov," uviedla jedna z členiek organizačného tímu podujatia Nataša Findrová.

Účastníci absolvovali pochod

Účastníci Dúhového pridu absolvovali pochod mestom z Námestia Slobody. Sprievod sa následne vrátil späť na námestie, kde pokračoval program.

Ulicami v centre Bratislavy sa podľa organizátorov vydalo okolo 10-tisíc ľudí. 

Pride s novými pravidlami

Pochod sa musel držať minimálne 50 metrov od vládnych objektov. "Nepôjde samozrejme pred Úrad vlády SR či Prezidentský palác. Mimo tej trasy a ohraničenia námestia sa nás lex atentát veľmi nedotkol," doplnila ešte skôr Findrová.

Celý rozhovor s členkou organizačného tímu si môžete pozrieť tu:

Priebeh podujatia bol pokojný

Podpredseda OZ Dúhový Pride Martin Macko uviedol, že priebeh podujatia bol popoludní pokojný.

"Najviditeľnejším opatrením sú kontrolované vstupy. Návštevníci však nepocítia zvýšenú prítomnosť polície," podotkol Macko.

Do priestoru bolo zakázané nosiť rôzne nebezpečné predmety, návštevníci museli strpieť, že sa kontroluje aj voda.

Celý rozhovor s podpredsedom OZ Dúhový Pride Martinom Mackom si môžete pozrieť tu:

Bratislavská polícia taktiež nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Témou 14. ročníka bola slovenská kultúra

Cieľom Dúhového pridu bolo zviditeľniť LGBTI+ ľudí a vyzdvihnúť ich prínos pre spoločnosť.

Témou aktuálneho 14. ročníka bola slovenská kultúra. Program začal na poludnie a skončí do 22.00 h. Jeho súčasťou boli vystúpenia umelcov zastupujúcich rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny.

"Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať. Veríme, že práve kultúra je cestou ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí," skonštatovala predsedníčka občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava Jana Mičeková, ktoré za podujatím stojí.

12. ročník pochodu Hrdí na rodinu sa zameral na tému Manželstvo chráni deti

Pochod Hrdí na rodinu chcel poukázať na význam manželstva a rodiny. Aktuálny 12. ročník sa zameriaval na tému Manželstvo chráni deti.

Začal sa o 15.00 h na Jakubovom námestí v Bratislave. Účastníci sa odtiaľ v červených tričkách presunuli cez Dunajskú ulicu a Dostojevského rad naspäť na námestie.

Situáciu na mieste sledovala redaktorka ta3 Monika Podstavková:

"Téma sa nám stále javí ako najdôležitejšia. Myslíme si totižto, že neexistuje lepší spôsob života pre naše deti, ako je manželstvo a verná láska ich rodičov," poznamenal jeden z organizátorov pochodu Anton Chromík.

"Už 12 rokov sa snažíme komunikovať jednoduchú pravdu, ktorú považujeme za dôležitú, a to, že v rodine založenej mužom a ženou je ukryté veľké dobro pre naše medziľudské vzťahy. V rodine sa učíme komunikovať, učíme sa žiť a dozrievame," podotkol spoluorganizátor pochodu Marek Nikolov.

Celý rozhovor so spoluorganizátorom pochodu a taktiež aj s účastníkmi podujatia si môžete pozrieť tu:

Návštevníkov čakal program

Pre návštevníkov boli pripravené aj diskusia, koncert aj program pre deti. Akcia sa začala omšou o 13.30 h v rímskokatolíckom Kostole Milosrdných bratov na Námestí SNP v Bratislave.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok