Nemca odsúdili v Bielorusku na trest smrti. Údajne sa podieľal na bombovom útoku

19.7.2024 20:20

Nemeckého vojenského zdravotníka obvineného z viacerých trestných činov vrátane terorizmu odsúdil bieloruský súd na trest smrti zastrelením popravnou čatou. Uviedla to bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.

GS3hiC7W8AAahMD.jpg
Foto: X/bety kovac

Šesť trestných činov

Tridsaťročného Rica Kriegera údajne odsúdili 24. júna. Rico Krieger bol vo väzbe od vlaňajšieho novembra. Časť súdneho konania prebiehala za zatvorenými dverami. O jeho prípade neinformovala ani oficiálna bieloruská tlačová agentúra. V súčasnosti nie jasné, či sa Krieger plánuje voči rozsudku odvolať.

Krieger bol podľa nich obžalovaný z viacerých trestných činov, vrátane terorizmu, špionáže, žoldáctva, nedovoleného nakladania so strelnými zbraňami a výbušninami či narušenia komunikačných trás. Na trest smrti zastrelením bol podľa DPA odsúdený pre údajný podiel na bombovom útoku. Muž z Berlína má maloleté dieťa.

Podľa Viasny ho obvinili zo šiestich trestných činov vrátane vytvorenia extrémistickej skupiny alebo účasti v nej, spravodajskej činnosti, žoldnierskej činnosti a terorizmu.

Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že Kriegerov prípad môže súvisieť s jeho pôsobením v pluku Konstantyna Kalinowského. Pluk je jedným z mnohých zahraničných dobrovoľníckych zoskupení, ktoré bojujú po boku ukrajinskej armády. Pomenovaný je po poľsko-bieloruskom spisovateľovi z 19. storočia. Bieloruská vláda pluk považuje za extrémistickú skupinu.

Viasna uvádza, že na základe Kriegerovho profilu na sociálnej sieti LinkedIn zistila, že pracoval ako zdravotník pre nemecký Červený kríž a ako ochrankár na veľvyslanectve USA v Berlíne.

Konzulujtú s orgánmi v Bielorusku

Situáciu monitoruje aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. "Poskytujeme danej osobe konzulárnu pomoc a intenzívne spolupracujeme s bieloruskými orgánmi,“ uviedlo vo vyhlásení.

"Trest smrti je krutá a nehumánna forma trestu, ktorú Nemecko za každých okolností odmieta. Presadzujeme jeho zrušenie na celom svete," dodalo.

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti. Vyhradený je pre závažné zločiny ako vraždy za priťažujúcich okolností, terorizmus alebo vlastizrada.

Ide o prvý prípad, keď niekoho v Bielorusku odsúdili na trest smrti za žoldniersku činnosť, priblížila Viasna.

Od získania nezávislosti v roku 1991 v krajine popravili viac ako 400 ľudí. Odsúdenia cudzincov sú však mimoriadne vzácne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok