Vláda údajne zvažuje novú daň z prevodov na účet, výberov z bankomatov i platieb kartou. Rezort financií tvrdenia odmieta

19.7.2024 10:20 , Aktualizované: 19.7.2024 14:34

Ministerstvo financií údajne plánuje zaviesť novú daň z bankových prevodov. Týkať by sa mala prevodu peňazí na účet, výberu hotovosti z bankomatov či platby kartou. Rezort financií tvrdenia odmieta a Ladislav Kamenický ich označil za "lož".

Nová daň by mohla pokryť viac než tretinu plánovanej konsolidácie verejných financií na budúci rok, napísal Denník E.

Hoci by zvýšenie dane z pridanej hodnoty bolo podľa mnohých ekonómov najefektívnejším spôsobom, ako rýchlo získať stámilióny, vládna koalícia sa tomu zrejme snaží vyhnúť.

Namiesto toho zvažuje zavedenie novej dane, ktorá by zvýšila výdavky domácností a zamestnávateľom náklady na mzdy, dodal denník.

Maďarský vzor

"Ministerstvo financií zvažuje podľa vzoru Maďarska novú daň na bezhotovostné transakcie, ktorá môže byť súčasťou 1,4-miliardového konsolidačného balíčka na zníženie rozpočtového deficitu. Zdaňovať by sa mali aj bežné prevody z účtu na účet, posielanie výplaty, platenie faktúr, platby kartou aj výbery z bankomatov," píše portál, ktorému informáciu potvrdili ľudia oboznámení s návrhom. Neželali si však byť menovaní.

Rezort financií reaguje na tvrdenia

Ministerstvo financií (MF) SR odmieta tvrdenia, že rezort plánuje zaviesť bežným občanom zdaňovanie výberov z bankomatov a bankových prevodov. Označilo ich za klamstvá a šírenie poplašných správ. Rovnako to platí aj pri téme údajného rušenia paušálnych výdavkov pre živnostníkov.

"Ministerstvo financií sa ostro ohradzuje voči šíreniu ničím nepodložených, zavádzajúcich a nepravdivých informácií zo strany niektorých opozičných politických strán, ktoré majú vo verejnosti vzbudiť strach a neistotu. Niektorí politici totiž účelovo narábajú s neoverenými faktami a svoje domnienky prezentujú na tlačových konferenciách ako fakty," uviedol rezort v stanovisku. V tejto súvislosti vyzval všetkých, aby nešírili neoverené a ničím nepodložené informácie.

Ministerstvo potvrdilo, že momentálne pracuje na balíku konsolidačných opatrení, ktorého výsledná podoba však bude známa až po rokovaniach koaličnej rady.

"Následne budú všetky opatrenia detailne predstavené verejnosti," avizoval rezort financií.

Podľa SaS sa o zámere vážne disktuje

Opozičná SaS v piatok vyhlásila, že o zámere zdaniť všetky bezhotovostné operácie vrátane platieb kartou či posielania výplaty na účet sa na MF vážne diskutuje. Tento nápad kritizuje s tým, že zavedenie dane z bezhotovostných prevodov by v konečnom dôsledku zaplatili bežní občania, aj keď by bol cielený predovšetkým na firmy. Proti návrhu sa vyslovilo aj opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Je to lož, tvrdí minister financií

Na sociálnej sieti reagoval aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Tvrdenia o tom, že vláda uvažuje o zavedení zdaňovania výberov z bankomatov a bankových prevodov označil za "lož".

"Chcem vyzvať všetkých šíriteľov 'zaručených' informácií, aby s tým prestali a aby si počkali na výsledky koaličnej rady, ktorá rozhodne o konečnej podobe konsolidácie verejných financií," napísal na Facebooku.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. mája 2024 o drahších malinovkách a cigaretách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok