Zelenskyj: Víťazstvo Trumpa by bolo ťažké, ale sme pripravení. Ukrajinci sa tvrdej práce neboja

19.7.2024 06:59

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch by pre Ukrajinu bolo ťažké, ale Ukrajinci sú na takúto možnosť pripravení, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre BBC, ktorého úryvok britská verejnoprávna stanica v piatok zverejnila na svojom webe.

Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Trumpova voľba senátora J. D. Vancea za kandidáta na viceprezidenta jasne ukázala, ako by sa v prípade jeho víťazstva vo voľbách mohol premeniť postoj Washingtonu k Ukrajine, ktorá už tretím rokom čelí ruskej agresii na svojom území.

Vance v jednom rozhovore v minulosti doslova vyhlásil: "Je mi naozaj jedno, čo sa stane s Ukrajinou, tak či onak," pripomína agentúra Reuters.

Zelenskyj, ktorý poskytol BBC rozhovor na okraji samitu Európskeho politického spoločenstva, Vanceov výrok komentoval slovami: "Možno naozaj nevie, čo sa na Ukrajine deje, ale my musíme so Spojenými štátmi spolupracovať."

Ukrajinci sa tvrdej práce neboja

Na otázku redaktora, či by prípadné Trumpovo víťazstvo vo voľbách bolo pre Ukrajinu tvrdé, Zelenskyj odvetil, že Ukrajinci "sa tvrdej práce neboja".

Administratíva súčasného prezidenta Joea Bidena v priebehu konfliktu poskytuje Ukrajine zbrane a potrebné vybavenie, hoci dodávky americkej pomoci boli niekoľko mesiacov zablokované pre spory v americkom Kongrese.

Trump v rámci svojej predvolebnej kampane opakovane tvrdí, že by v prípade svojho víťazstva vo voľbách ukončil rusko-ukrajinský konflikt "za jediný deň" dohodou pri rokovacom stole ešte pred nástupom do Bieleho domu. Vyhlásil tiež, že keby bol v prezidentskom úrade vo februári 2022, keď Moskva poslala svoje vojská na Ukrajinu, k žiadnej vojne by vôbec nedošlo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok