Odstúpenie je vraj otázkou času. Biden si začína pripúšťať, že možno bude musieť ustúpiť z boja o prezidentský úrad

19.7.2024 06:33

Americký prezident Joe Biden si začína pripúšťať, že by nemusel vyhrať novembrové voľby a že možno bude musieť z boja o najvyšší úrad odstúpiť, uviedol denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na niekoľko ľudí z prezidentovho okolia.

Global_Elections_2024509563.jpg
Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters s odkazom na tri zdroje zase uviedla, že podľa niektorých predstaviteľov Demokratickej strany je Bidenovo odstúpenie z kampane už len otázkou času. Jeden zdroj Reuters doslova uviedol, že prezident nad touto vecou "hĺba".

Ukazuje sa realita

Jeden zo zdrojov NYT blízkych Bidenovi upozornil, že prezident sa ešte nerozmyslel, či z volebného podujatia skutočne odíde, keď tri týždne trval na tom, že nie je takmer nič, čo by ho k tomu mohlo prinútiť. Iný však uviedol, že "realita sa ukazuje" a že by nebolo prekvapením, keby Biden čoskoro už urobil vyhlásenie, v ktorom by ako svojho nástupcu podporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

Americké médiá počas dňa informovali, že bývalá šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová aj súčasní lídri Demokratickej strany v Kongrese v uplynulých dňoch Bidenovi naznačili, že by mal vzdať boj o znovuzvolenie. Prezidentovi okrem iného povedali, že jeho kandidatúra by mohla demokratom uškodiť v kongresových voľbách.

Pochybnosti má aj Obama

Podľa informácií denníka The Washington Post (WP) v zákulisí vyjadril pochybnosti o Bidenových nádejach na víťazstvo aj exprezident Barack Obama.

Najstarší prezident v dejinách USA zostáva pod tlakom straníckych kolegov tri týždne po katastrofálnej televíznej debate so svojim republikánskym rivalom Donaldom Trumpom, ktorá vyvolala medzi demokratmi paniku ohľadom jeho schopnosti viesť plnohodnotnú kampaň.

Dvadsiatka demokratických zákonodarcov už verejne 81-ročného Bidena vyzvala, aby kandidatúru vzdal, postoj straníckych lídrov ale doteraz nebol príliš jasný.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok