Štátna zbrojovka spúšťa linku na výrobu delostreleckých hlavní. Ministerstvo plánuje aj servis stíhačiek a vrtuľníkov v Trenčíne

18.7.2024 18:57

Štátna zbrojovka v Dubnici nad Váhom spúšťa novú linku na výrobu delostreleckých systémov a hlavní. Pribudne minimálne päťdesiat pracovných miest. Ministerstvo obrany plánuje aj o rozšírenie výroby v Trenčíne. Ide o servis stíhačiek a vrtuľníkov pre slovenské aj zahraničné ozbrojené sily.

Na posilnenie obranného priemyslu vyčlenila vláda koncom roka sto miliónov eur. Modernizuje zbrojárske podniky. Slovensko v rámci Európy vyniká vo výrobe munície strednej a veľkej ráže, o ktorú je na trhu veľký záujem.

„Rovnako sme spôsobilí vyrábať zbraňové systémy od 155 mm. toto je vec, ktorú v okolitých štátoch nikde nenájdete a práve preto musíme investovať do rozvoja týchto podnikov,“ hovorí minister Kaliňák.

Dokážeme vyrobiť až 200-tisíc granátov ročne

K novej linke pribudnú aj ďalšie sústruhy a stoje. Mesačne vyrobia v závode desať hlavní. Na obsluhu strojov zamestnancov špeciálne preškolia. No potrebujú aj približne 50 nových posíl. 

Za posledných 10 rokov sa kapacita výroby delostreleckej munície v závode zvýšila 20 násobne. Slovensko dokáže vyrobiť ročne do 200-tisíc kusov granátov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok