Europarlament rozhodol. Ursula von der Leyenová zostáva vo funkcii šéfky Európskej komisie

18.7.2024 14:10 , Aktualizované: 18.7.2024 18:55

Europoslanci rozhodli, že Ursula von der Leyenová zostane vo funkcii ďalších päť rokov. Hlasovanie bolo tajné a prebiehalo písomnou formou.

Európsky parlament v tajnej voľbe potvrdil Ursulu von der Leyenovú vo funkcii predsedníčky Európskej komisie na ďalšie päťročné obdobie. Nemecká politička získala 401 hlasov, oznámila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Európsky parlament má 720 členov, Von der Leyenová tak potrebovala najmenej 361 hlasov.

Celkovo hlasovalo 707 europoslancov. Proti zotrvaniu von der Leyenovej vo funkcii sa ich vyslovilo 284, 15 sa zdržalo hlasovania. Sedem hlasov bolo neplatných.

Pozrite si zábery znovuzvolenia Ursuly von der Leyenovej:

Získala viac hlasov ako pred piatimi rokmi

Von der Leyenová sa dopoludnia v prejave pred hlasovaním snažila presvedčiť čo najväčší počet europoslancov, aby jej dali hlas. Spoliehala sa na podporu Európskej ľudovej strany (EPP), ku ktorej sama politicky patrí, frakcie socialistov a demokratov (S & D) a liberálov z Obnovy Európy (Renew Europe). V tajnom hlasovaní, keď europoslanci mali možnosť hlasovať nezávisle od frakcie, však nemala 361 hlasov istých.

Na jej stranu sa pripojili aj Zelení. Naopak Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) dopredu uviedli, že ju nepodporia. Rovnako sa vyslovila Ľavica v Európskom parlamente (GUE / NGL). Frakcia konzervatívcov z ECR pred hlasovaním uviedla, že ich šéfka komisie nepresvedčila a že väčšina národných delegácií bude hlasovať proti nej. Frakcia ale pripomenula, že hlasovanie je voľné, to znamená, že každý môže voliť podľa svojho osobného uváženia.

Vo chvíli, keď Metsolová plénu v Štrasburgu oznámila, koľko europoslancov hlasovalo za, sa v sále ozval potlesk. Kým predstavitelia EPP oslavovali, vedľa sediaci kolegovia z novovzniknutého zoskupenia Patriotov zostali sedieť na miestach bez väčšej reakcie. Von der Leyenová s úsmevom na tvári gestami ďakovala a najprv sa objala s šéfom EPP Manfredom Weberom.

Šesťdesiatpäťročná nemecká politička získala zhruba 56 percent hlasov, čo viac ako pred piatimi rokmi. Vtedy za ňu hlasovalo 51 percent europoslancov.

Rodovo vyvážená komisia

Predsedníčka Európskej komisie po svojom opätovnom zvolení v Európskom parlamente vyhlásila, že si želá, aby ďalšia Komisia pod jej vedením bola znovu rodovo vyvážená. Podľa nej sa to však netýka už úradujúcich členov Komisie, ktorých národné vlády opätovne potvrdili do tejto pozície, teda ani Slováka Maroša Šefčoviča, a Slovensko nemusí popri ňom predstaviť aj ženskú kandidátku.

Von der Leyenová pripomenula, že teraz začne komunikovať s lídrami členských krajín, aby jej predložili kandidátov na eurokomisárov. Spresnila, že s preverovaním nominácií začne už v polovici augusta a podobne ako pred piatimi rokmi aj teraz bude žiadať, aby členské krajiny nominovali jedného muža a jednu ženu.

Upozornila, že najdôležitejšou úlohou pre EÚ je obrana demokracie. "Naša demokracia je napádaná zvnútra aj zvonka, a preto je kľúčové, aby demokratické sily stáli spoločne bok po boku a bránili našu demokraciu," uviedla.

Gratulácia členských krajín

Ku gratuláciám sa pridali aj lídri ďalších členských krajín EÚ vrátane Španielska, Poľska, Holandska a Grécka.

"Ursula von der Leyenová, gratulujem k znovuzvoleniu – ide o jasný dôkaz našej schopnosti konať v Európskej únii, najmä v ťažkých časoch. Európania od nás očakávajú, že Európu posunieme vpred. Urobme to!" napísal Scholz v príspevku na sociálnej sieti.

"Časy sú náročné, no s Vašou odvahou a odhodlaním určite odvediete skvelú prácu. Odvedieme ju spoločne," odkázal poľský premiér Donald Tusk, bývalý predseda Európskej rady.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v gratulácii uviedol, že s predsedníčkou EK bude naďalej spolupracovať "na rozvoji prosperujúcejšej, udržateľnejšej a sociálne spravodlivejšej Európskej únie".

Holandský premiér Dick Schoof predsedníčke EK odkázal, že sa teší na spoluprácu, ktorej cieľom bude "získať väčšiu kontrolu nad migráciou, posilniť hospodárstvo a bezpečnosť a zlepšiť vyhliadky poľnohospodárstva".

Von der Leyenovej skúsenosti a vodcovské schopnosti sú v týchto náročných časoch neoceniteľné, napísal na sociálnej sieti grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

"Budeme naďalej spolupracovať a budovať silnejšiu, konkurencieschopnejšiu a strategicky autonómnu Európu," dodal.

"Gratulujem Ursule von der Leyenovej k znovuzvoleniu za predsedníčku Európskej komisie. Zhodujeme sa v silnom dôraze na konkurencieschopnosť EÚ, čo znamená podporu investícií a odstraňovanie byrokracie. Dôležitý je pre nás oboch aj dôraz na bezpečnosť, a to ako smerom k Rusku, tak k zastaveniu migračnej krízy," napísal Fiala.

Český prezident Petr Pavel okrem blahoželania uviedol, že sa teší na ďalšiu spoluprácu. "Naším spoločným cieľom teraz musí byť silná, bezpečná a prosperujúca Európa, ktorá zostane miestom stability a jednoty," komentoval znovuzvulenie von der Leyenovej Pavel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok