V Rusku odsúdili amerického speváka, pošlú ho do trestaneckej kolónie. Mal obchodovať s drogami

18.7.2024 13:14 , Aktualizované: 18.7.2024 13:45

Moskovský súd vo štvrtok odsúdil amerického občana obžalovaného z obchodovania s drogami. Michael Travis Leake si má odpykať 13 rokov za mrežami, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na oznámenie súdu.

Michael Travis Leake
Foto: Reuters

O zadržaní hudobníka a bývalého výsadkára Michaela Travisa Leakea, ktorý už niekoľko rokov žije v Moskve, informovali médiá a úrady vlani v júni.

"Michael Travis Leake bol uznaný vinným z predaja narkotík a odsudzuje sa k 13 rokom v trestaneckej kolónii s prísnym režimom," citovala agentúra AFP z verdiktu, ktorý dala do súvislosti s terajším napätím medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Nie je jasné, či Leake na súde vinu priznal, či odmietol. Jeho obhajcu sa doteraz nepodarilo zastihnúť, uviedla agentúra Reuters. Zatiaľ sa nevyjadrilo ani americké veľvyslanectvo v Moskve.

Ďalšia obžalovaná, Ruska Veronika Grabančuková, bola odsúdená na osem rokov odňatia slobody s tým, že trest si odpyká v trestnej kolónii so všeobecným režimom, uviedol súd.

Obvinení Američania v Rusku

Leake je jedným z tuctu Američanov zadržiavaných v Rusku, napísal Reuters a dodal, že iný Američan, Robert Romanov Woodland bol predtým v tomto mesiaci odsúdený na 12,5 roka väzenia, rovnako po obvinení z obchodovania s drogami.

Rozsudok nad Leakom zaznel v deň, keď v Jekaterinburgu na Urale pokračuje za zatvorenými dverami proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, ktorému hrozí 20 rokov väzenia, akokoľvek Rusko jeho obvinenia zo špionáže nikdy nedoložilo, poznamenala AFP. Sám novinár, jeho zamestnávateľ - list The Wall Street Journal - a americká vláda obvinenia odmietajú.

Spojené štáty po vypuknutí vojny na Ukrajine opakované vyzvali svojich občanov, aby z Ruska odcestovali, pretože im hrozí svojvoľné zadržanie zo strany ruských úradov. USA sa domnievajú, že ruské úrady nechávajú zadržať amerických občanov, aby ich mohli použiť pri "výmenách zajatcov" s Washingtonom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok