Exkluzívny prieskum pre ta3: Voľby by v júli vyhral Smer-SD, jedna z koaličných strán by zostala pred bránami parlamentu

18.7.2024 12:30

Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici júla, ich víťazom by bola strana Smer-SD so ziskom 25 percent hlasov. Do parlamentu by sa dostalo ešte ďalších päť strán vrátane hnutia Republika. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry SANEP pre televíziu ta3 a denník Pravda.

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohto prieskumu, tak by sa 14,3 percenta opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 18,1 percenta respondentov deklarovalo, že by voliť nešlo. Rozhodnutých by bolo 67,6 percenta oprávnených voličov.

Anketa

Koho by ste volili v parlamentných voľbách?

Smer-SD
- %
Progresívne Slovensko
- %
Demokrati
- %
Hlas-SD
- %
Sme rodina
- %
Republika
- %
SaS
- %
SNS
- %
KDH
- %
Slovensko
- %
Iná strana
- %
Aliancia-Szövetség
- %
Celkovo hlasov: 1361

Víťazom Smer

Parlamentné voľby by v prvej polovici júla vyhral Smer-SD so ziskom 25 percent hlasov, čím si táto strana oproti minulému mesiacu polepšila o 1,6 percenta voličských hlasov. Strana má aj naďalej najväčší volebný potenciál.

V prípade, že by sa voliči, ktorí zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by mohla vo voľbách získať až 28 percent hlasov.

Druhé miesto by obsadila strana Progresívne Slovensko so ziskom 21,5 percent. PS si tak oproti minulému mesiacu polepšilo o jedno percento voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 24 percent.

Strana Hlas-SD na čele s jej novozvoleným predsedom Matušom Šutajom Eštokom by skončila na treťom mieste so ziskom 13,4 percenta. Strana si oproti minulému mesiacu pohoršila o 0,9 percenta voličských hlasov. Jej volebný potenciál sa pohybuje okolo 15,5 percenta.

Šesť strán v parlamente

Do parlamentu by sa v prvej polovici júla dostali poslanci šiestich politických strán.

Na štvrtom mieste by sa umiestnilo KDH so ziskom 7,1 percenta. Piatou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu, je hnutie Republika. Tej by svoj hlas do volebnej urny hodilo 6,5 percenta voličov.

Poslednou stranou, ktorá by bola zastúpená v Národnej rade, je SaS. Tej dôveruje 6,1 percent opýtaných.

Pred bránami parlamentu by v prvej polovici júla ostala koaličná strana SNS (3,9 percenta) a Aliancia-Szövetség (4,4 percenta). Potrebných päť percent by ďalej nezískalo ani zoskupenie Slovensko Za ľudí, KÚ (4,2 percenta), Demokrati (3,6 percenta) či strana Sme rodina (2 percentá).

Koľko poslancov by zastupovalo jednotlivé strany?

V prepočte na kreslá v parlamente by podľa aktuálneho prieskumu získala strana Smer-SD 47 mandátov, Progresívne Slovensko 41 a Hlas-SD 25 mandátov. KDH by v Národnej rade malo 13 poslancov a Republika rovnako ako strana SaS 12 poslancov.

Prieskum bol uskutočnený v dňoch od 9. do 15. júla 2024 na vzorke 1900 respondentov.

Dôveryhodnosť predsedov politických strán

Prieskum sa zameral aj na dôveryhodnosť predsedov politických strán.

Najdôveryhodnejším predsedom je súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Dôveruje mu 44 percent opýtaných, nedôveruje 51 percent.

Lídrovi strany Progresívne Slovensko Michalovi Šimečkovi vyjadrilo dôveru 32 percent a nedôveru 56 percent respondentov. Nasleduje novozvolený predseda strany Hlas-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s dôverou 29 percent a nedôverou 51 percent.

Najmenšiu, sedempercentnú dôveru, má predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Nedôveruje mu 72 percent opýtaných.

Pozrite si archívnu video o volebných preferenciách politických strán z 23. júna 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok