Prezident navštívil Budapešť. Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska

18.7.2024 07:46 , Aktualizované: 18.7.2024 14:00

Budapešť je poslednou zastávkou Petra Pellegriniho z krajín Vyšehradskej štvorky. Prezident tam bol na prvej oficiálnej návšteve našich južných susedov. Rokoval s maďarským partnerom Tamásom Sulyokom.

Prezident sa stretol sa so svojím maďarským náprotivkom

Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska do konca roka 2025. Prezident Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti.

"Som veľmi rád, že už budúci týždeň budeme môcť na území Slovenskej republiky privítať prvé dve F-16, ktoré postupne prevezmú kontrolu nad vzdušným priestorom, ale do konca roku 2025 budeme ešte odkázaní na pomoc aj Maďarskej republiky. A ja vám aj v mene občanov Slovenska veľmi pekne za túto pomoc ďakujem," vyhlásil Pellegrini.

Ako pripomenul, Slovensko aktuálne nedisponuje prostriedkami protivzdušnej obrany ani vlastným vojenským letectvom, pretože bývalá vláda odovzdala stíhačky MiG-29 a protivzdušné systémy ako pomoc Ukrajine bez adekvátnej náhrady.

Sulyok poznamenal, že ako veliteľ maďarskej armády je rád, že môže zabezpečovať ochranu vzdušného priestoru SR.

Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade EÚ

Slovensko sa taktiež nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k bojkotu maďarského predsedníctva.

"Nemyslím si, že treba niekoho trestať len preto, že sa snaží o nejaký dialóg - a Slovenská republika tak ani robiť nebude," vyhlásil Pellegrini. Uistil, že zástupcovia slovenskej vlády sa budú na všetkých primeraných úrovniach zúčastňovať na aktivitách maďarského predsedníctva. Nevidí dôvod trestať suverénny postoj vlády jednej z krajín Európskej únie len preto, že sa niekomu nepáči.

Nekalé obchodné praktiky

Slovenský prezident zároveň požiadal maďarskú hlavu štátu, aby Maďarsko medzi svoje priority počas predsedníctva zaradilo aj tému nekalých obchodných praktík a pretrvávajúcej dvojakej kvality potravín.

"Nepodarilo sa Európskej únii a komisii tento vážny problém vyriešiť, a preto budem rád, ak bude môcť Slovensko aj prostredníctvom maďarského predsedníctva túto tému naďalej akcentovať a na jesennom summite sa k tomu určite naši zástupcovia na rade premiérov vrátia," zdôvodnil.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že ju na neformálnych zasadnutiach ministrov v Maďarsku budú zastupovať len vyšší úradníci, a nie eurokomisári.

Išlo o reakciu na nedávne návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve a Pekingu. Európsky parlament v stredu schválil rezolúciu, ktorou odsúdil stretnutie Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Celý tlačový brífing si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok