Tragická noc vo francúzskom Nice. Pri požiari bytovky zomrelo viacero ľudí vrátane troch detí

18.7.2024 07:29 , Aktualizované: 18.7.2024 10:50

Sedem ľudí, vrátane troch malých detí a jedného dospievajúceho, zomrelo v noci na štvrtok v Nice na juhu Francúzska pri požiari bytového domu. Jeden človek bojuje o život, ďalší dvaja sú zranení, uviedla na svojom webe stanica BFM TV.

požiar, Nice
Foto: X / Habitants Quartiers des Moulins

Horieť začalo okolo 02.30 h. v ulici rue de la Santoline. Príčina požiaru zatiaľ nie je jasná. Hasiči z domu evakuovali 33 osôb.

Dvaja ľudia sa snažili pred ohňom zachrániť skokom z okna, 17-ročný tínedžer to neprežil a 47-ročný muž bol prevezený do nemocnice, napísal server Nice Matin a zverejnil zábery požiaru.

Rôzne informácie

Prvé informácie o obetiach sa rozchádzali. Stanica BFM TV s odvolaním sa na šéfa Republikánov Érika Ciottiho napísala, že je medzi nimi jedno dieťa. Server Nice Matin informoval o troch deťoch vo veku päť, sedem a desať rokov. Túto informáciu potom na sociálnej sieti X potvrdil minister vnútra Gérald Darmanin. "Rýchly zásah hasičov nepochybne zabránil ďalším obetiam. Okolnosti tejto otrasnej tragédie bude vyšetrovať polícia," uviedol Darmanin.

Prefekt departementu Alpes-Maritimes Hugues Moutúžb uviedol, že v čase požiaru bolo v byte "desať ľudí". Všetci boli členmi jednej rodiny alebo mali "rodinné väzby".

Požiar bol uhasený vo štvrtok o siedmej hodine ráno. Viceprimátorka Anne Ramosová povedala televízii BFM TV, že požiar sa nerozšíril do ďalších bytov. Potvrdila, že na mieste bola zriadená krízová jednotka a niektorí ľudia budú musieť byť presunutí do náhradného ubytovania.

Požiar sa rozšíril

Podľa úradov požiar vznikol na druhom poschodí, v spoločných priestoroch, a rozšíril sa do vyšších poschodí. Novinár agentúry AFP na mieste zistil, že stopy po plameňoch sú viditeľné iba na dvoch oknách na najvyššom poschodí budovy.

Budova, ktorú zachvátil požiar, pochádza z roku 1977 a začiatkom tisícročia bola predmetom renovačného programu. Štvrť Moulins v západnej časti Nice je podľa AFP zaradená do oblasti "mestskej politiky", ktorej cieľom je modernizácia citlivých alebo prioritných štvrtí. Je neslávne známa obchodom s drogami.

Najtragickejšou podobnou udalosťou vo Francúzsku bol v posledných rokoch požiar, ktorý začiatkom augusta 2016 zachvátil nočný bar v severofrancúzskom meste Rouen. Zomrelo vtedy 13 ľudí. Dokonca 16 obetí si vyžiadal požiar v 18-poschodovom vežiaku na parížskom predmestí L'Hay-les-Roses v septembri 2005. K zapáleniu domu sa v tomto prípade nakoniec priznali tri dievčatá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok