Bidenovu kampaň narušil covid. Americký prezident mal pozitívny test, príznaky má len mierne

18.7.2024 06:07

Americký prezident Joe Biden mal pozitívny test na covid-19. Prejavujú sa u neho mierne príznaky choroby, má kašeľ a nádchu a je celkovo malátny. Biden mal vystúpiť na podujatí v Las Vegas, odišiel ale domov a bude v izolácii, oznámil podľa agentúr Biely dom.

Biden "je zaočkovaný, mal aj posilňujúcu dávku a má len mierne príznaky," uviedla jeho hovorkyňa Karine Jean-Pierreová. Dodala, že prezident odišiel do svojho domu v štáte Delaware, odkiaľ bude naďalej vykonávať svoje pracovné povinnosti. Biden už tiež začal brať antivírusotikum Paxlovid, uviedol ošetrujúci lekár 81-ročného prezidenta Kevin O'Connor.

Zdravie pod drobnohľadom

Pri nástupe do prezidentského špeciálu Air Force One nemal Biden nasadené rúško a jeho krok bol neistý, písali médiá o jeho odlete z Las Vegas. Novinárom, ktorí ho na ceste sprevádzali, Biden oznámil, že sa cíti dobre.

Bidenov celkový zdravotný stav je v posledných týždňoch pod drobnohľadom verejnosti i politikov s ohľadom na jeho kandidatúru v novembrových prezidentských voľbách. Niektorí Bidenovi spolustraníci z Demokratickej strany sa domnievajú, že už nie je dostatočne fit pre ďalší výkon funkcie. Biden to však odmieta.

"Som znechutený"

Prezident využil svoju chorobu na výzvu na dary na svoju kampaň. Príspevok na sieti X uviedol dvojzmyselným súslovím "I'm sick", ktoré môže znamenať, že je chorý, ale tiež znechutený. "Mám dosť Elona Muska a jeho bohatých priateľov, ktorí sa snažia kúpiť tieto voľby. Ak súhlasíte, prispejte tu," napísal Biden.

Denník The Wall Street Journal tento týždeň informoval, že americký miliardár Musk chce venovať mesačne zhruba 45 miliónov dolárov organizácii, ktorá sa usiluje o zvolenie Bidenovho soka Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov.

Biden už covid prekonal v lete 2022, keď ochorela aj jeho manželka Jill Bidenová. Tiež mal vtedy mierne príznaky a liečil sa liekom Paxlovid.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok