Rýchlejšia doprava na Kysuciach. NDS otvorila nový úsek diaľnice, jeho súčasťou je aj privádzač

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v stredu 17. júla 2024 slávnostne otvorila nový úsek D3 medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom vrátane privádzača. Tento úsek odľahčí preťaženú cestu, ktorá spája Žilinu s Kysuckým Novým Mestom, a zlepší dopravné spojenie pre obyvateľov Kysúc.

Privádzač bol z veľkej časti financovaný z európskych fondov s celkovou investíciou 19,3 milióna eur. Dĺžka privádzača je takmer 1,4 kilometra a zahŕňa štyri mosty, 600 metrov protihlukových stien a štyri križovatky. Na zmiernenie negatívnych vplyvov bola vybudovaná antivibračná podzemná stena. Pri výstavbe boli rešpektované migračné koridory pre zver a vtáctvo, informuje NDS v tlačovej správe.

Výstavba začala koncom roka 2021 a zahŕňala presun množstva inžinierskych sietí a vodných zdrojov. Privádzač začína na ceste I/11, križuje rieku Kysuca a budúcu diaľnicu D3, a končí pri priemyselnom parku.

Zlepšenie dopravy

Denne prejde po ceste I/11 viac než 30-tisíc vozidiel. Nový privádzač odľahčí túto cestu a zlepší dopravu. Očakáva sa, že nový úsek využije denne viac ako 9-tisíc vozidiel, čím sa zníži záťaž na križovatku v Radoli.

NDS pripravuje ďalšie úseky diaľnice D3 na Kysuciach. Verejné súťaže na zhotoviteľov úsekov D3 Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto a D3 Kysucké Nové Mesto – Oščadnica budú vyhlásené čoskoro. Prebieha aj verejné obstarávanie na dokončenie druhej rúry tunela Horelica.

„V NDS intenzívne pracujeme na dokončení kysuckej diaľnice, je to absolútna priorita,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ NDS Filip Macháček.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok