Porušovanie zákonov aj vykorisťovanie zamestnancov. Luxusné módne domy Armani a Dior čelia vyšetrovaniu

17.7.2024 11:51

Taliansky protimonopolný úrad (AGCM) začal vyšetrovať výrobcov luxusných doplnkov Armani a Dior kvôli podozreniu z vykorisťovania zamestnancov v dodávateľskom reťazci. Úrad o tom dnes informoval v tlačovej správe.

Dior Armani
Foto: X/Absürt Hukuk

Milánski žalobcovia nariadili, aby sa štátne orgány zamerali na viaceré firmy, ktoré sídlia v Taliansku, ale majú čínskych vlastníkov, a ktoré pre Armani a Dior vyrábajú luxusný tovar. Žalobcovia tieto firmy obvinili zo systematického zneužívania zamestnancov.

Protimonopolný úrad okrem iného uviedol, že vyšetrovanie sa zameriava na niektoré firmy zo skupiny Armani a niektoré firmy zo skupiny Dior ovládané koncernom LVMH. Ten zastrešuje mnoho ďalších firiem a patrí do neho práve aj Dior. Armani ani Dior k vyšetrovaniu žiadny komentár bezprostredne neposkytli, uviedla agentúra Reuters.

"Firmy v niektorých prípadoch mohli podľa úradu využívať dodávky z laboratórií zamestnávajúcich pracovníkov, ktorí dostávali neadekvátne mzdy. Okrem toho mohli pracovať hodiny nad zákonnými limitmi a za nevhodných zdravotných a bezpečnostných podmienok, čo kontrastuje s vyhĺbenou úrovňou špičkovej produkcie," stojí v oznámení Protimonopolného úradu.

Pozrite si archívnu reportáž z októbra 2018:

Podozrenie z porušovania zákonov

Firmy teraz čelia vyšetrovaniu pre podozrenie z protiprávneho konania pri propagácii a predaji odevných a ďalších doplnkov v rozpore s talianskym zákonom na ochranu spotrebiteľa. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že firmy Armani a Dior sa mohli dopustiť nepravdivých tvrdení, keď odkazovali na etiku a spoločenskú zodpovednosť, najmä v súvislosti s pracovnými podmienkami a dodržiavaním zákonov u svojich dodávateľov.

Za porušovanie zákonov na ochranu spotrebiteľa hrozí v Taliansku pokuta od 5 000 do desiatich miliónov eur.

Pokuta za nezákonné praktiky

Dodávateľský reťazec firiem v sektore luxusného tovaru čelí v posledných rokoch zvýšenej pozornosti medzi spotrebiteľmi aj medzi investormi. Značky luxusného tovaru v snahe znížiť riziko poškodenia svojej povesti v niektorých prípadoch obmedzili počet subdodávateľov alebo previedli výrobu pod vlastnú kontrolu.

Taliansky protimonopolný úrad sa popri ochrane práv spotrebiteľov snaží odhaľovať aj nekalé obchodné praktiky. Vlani udelil spoločnostiam vo vlastníctve módnej influencerky Chiary Ferragniovej pokuty za takmer 1,1 milióna eur za zavádzajúce tvrdenie o charitatívnej činnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok