VIDEO: V Anglicku sa konal bizarný šampionát. Súťažiaci predviedli na majstrovstvách sveta v streľbe hrachom unikátne zbrane

V sobotu sa v anglickej dedinke Witcham neďaleko mesta Ely v grófstve Cambridgeshire konali 51. majstrovstvá sveta v streľbe hrachom. Súťažiaci prichádzajú vyzbrojení s unikátne navrhnutými zariadeniami, ktorými strieľajú sušený hrášok na terč pokrytý tmelom. Niektorí strelci sú dokonca vybavení lasermi pre lepšiu mušku.

strieľanie hrachom
Foto: Reuters

Súťaženie v streľbe s hráškom je jednoduché, ale kľúčová je presnosť: Postavíte sa 12 metrov od terča s priemerom jeden meter, zamierite a vystrelíte. Terč, ktorý pripomína ten na šípky, má tri sústredné kruhy. Ak trafíte terč, získate päť bodov. Stredný kruh vám prinesie tri a vonkajší kruh jeden. Skóre každého súťažiaceho sa určuje na základe jeho piatich najlepších zásahov.

Na štýl guľometu

Niektorí profesionáli použili pomerne odvážnu techniku, keď si všetkých päť hráškov vložili do úst a vypúšťali ich v rýchlom slede za sebou v štýle guľometu. Vo vyraďovacích kolách však musia súťažiaci striedať výstrely, čo vytvára napínavé predstavenie pri nabíjaní.

"Oh, ja podvádzam každý rok. Je to geniálne. Nikto si to nevšimne," povedal súťažiaci a bývalý víťaz Ian Thomas Ashmeade, ktorý obhajoval používanie laserom navádzaných zbraní na hrášok ako "posun technológie", ktorá napreduje podobne ako v iných športoch vrátane cyklistiky.

Dve kategórie

Tento rok sa strieľalo v dvoch kategóriách: "Tradičná" a "otvorená". Tradičná kategória bola určená pre základné plastové zbrane bez úprav. V otvorenej kategórii sa súťažilo v zložitejších fúkačkách na hrášok, napríklad s laserom.

Vo finále Open zvíťazil 51-ročný Rob Bresler, ktorý získal svoj štvrtý titul. "Trochu odhodlania, trochu tréningu, pár dobrých pív a právo chváliť sa za celý rok. To je to, čo ma poháňa," povedal Bresler o svojom víťazstve. Nemá v úmysle odísť do dôchodku a sľubuje, že sa vráti, aby obhájil svoj titul.

Pôvodný šampionát sa konal v roku 1971 s cieľom získať finančné prostriedky pre Witcham Village Hall, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke haly. Súťažiť prišli návštevníci zo Spojených štátov, Škandinávie, Francúzska, Španielska, Nového Zélandu a Holandska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok