Dočkáme sa novej piesne od Mekyho Žbirku. Demo verziu skladby dokončila umelá inteligencia

16.7.2024 15:17

Nová pieseň Nora skladateľa, gitaristu a speváka Miroslava Žbirku, ktorý zomrel v roku 2021, bude mať premiéru na festivale Colours of Ostrava. Na finálnej verzii nedokončeného materiálu z umelcovej pozostalosti sa podieľala aj umelá inteligencia. Za kreatívne laboratórium Fameplay, ktoré sa na vydaní podieľalo, to v utorok povedala Irena Zatloukalová.

Odišiel slovenský Paul McCartney. Pripomeňte si najznámejšie hity Mekyho Žbirku
Foto: TASR/Dano Veselský

"Meky Žbirka, legenda česko-slovenskej hudby, nestihol dokončiť prácu na rozpracovanom albume. Jeho fanúšikovia sa ale môžu tešiť na vydanie nového singla. Volá sa Nora a na svet mu pomohla umelá inteligencia. Svoju premiéru bude mať v stredu 17. júla na diskusnom fóre Meltingpot, ktorý je súčasťou festivalu Colours of Ostrava," povedala Zatloukalová s tým, že za vydaním stojí aj spevákova manželka Katarína Žbirková a ich syn David Žbirka.

Pomohla umelá inteligencia

Autorom textu novej piesne je básnik Daniel Hevier a Žbirka stihol natočiť na mobilný telefón len demo verziu singlu. "Vďaka umelej inteligencii sme ho vyčistili a David k singlu spravil finálne aranžmá. Prišlo mi zaujímavé vyskúšať podobný prístup, aký nedávno použili na albume Now and Then od The Beatles," uviedla Žbirková.

Festival Colours of Ostrava sa začína v Dolných Vítkoviciach 17. júla. Hlavnou hviezdou tohto ročníka bude americký spevák Lenny Kravitz. V industriálnom areáli Dolných Vítkovíc zaspieva aj skladby z chystanej platne Blue Electric Light. Vystúpi Sam Smith. Naopak rocková legenda Queens of the Stone Age svoje vystúpenie zo zdravotných dôvodov zrušila. Na siedmich festivalových scénach vystúpi 70 zahraničných kapiel a niekoľko desiatok domácich interpretov.

Pozrite si archívnu reportáž z novembra 2021:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok