Wimbledon opäť patrí Češke. Krejčíková ovládla trávnatý grandslam

13.7.2024 17:20 , Aktualizované: 13.7.2024 21:44

Česká tenistka Barbora Krejčíková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej wimbledonskej dvojhry. Turnajová tridsaťjednotka zdolala vo finále nasadenú sedmičku Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:2, 2:6, 6:4. Krejčíková získala druhý singlový grandslamový titul, v roku 2021 nenašla premožiteľku na Roland Garros v Paríži. Po Jane Novotnej, Petre Kvitovej a Markéte Vondroušovej je historicky štvrtá česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Druhé grandslamové finále v priebehu mesiaca

Upravila si tak bilanciu vo finále turnajov na podujatí veľkej štvorky na 2:0. Zároveň potvrdila, že českým tenistkám sa na dvorcoch All England Clubu darí, vlani v boji o titul uspela Vondroušová.

Krejčíková sa stala prvou Češkou v Open ére, ktorá triumfovala vo dvojhre na dvoch rôznych Grand Slamoch. Vďaka triumfu zinkasuje prémiu 2,7 milióna libier pred zdanením. Do rebríčka WTA jej pribudne 2-tisíc bodov a v jeho ďalšom vydaní sa vráti späť do prvej desiatky.

Paolinová sa nedočkala grandslamového titulu ani na druhý pokus. Pred mesiacom prehrala v zápase o cennú trofej na Roland Garros so svetovou jednotkou Poľkou Igou Swiatekovou. Talianka si napriek prehre vylepší svoje kariérové rebríčkové postavanie, bude jej patriť piate miesto.

Paolinová sa dostala v rovnakej sezóne do boja o titul na Roland Garros i Wimbledone. Naposledy to dokázala v roku 2016 Američanka Serena Williamsová.

Priebeh duelu

Krejčíková vstúpila do finálového duelu lepšie, využila hneď prvý brejkbal a potvrdila to čistou hrou pri vlastnom servise. Češka dobre podávala, trpezlivou hrou si vedela pripraviť pozície na zakončenie výmen a účinne využívala bekhendový "slajz".

Paoliniová sa trápila na servise a pôsobila na dvorci nervóznym dojmom. Talianka robila aj viac nevynútených chýb a z toho ťažila jej súperka. Krejčíková si koncovku prvého setu postrážila, zakončila ho čistou hrou a výsledkom 6:2.

Úvod druhého dejstva však patril Paolinovej, využila prvú príležitosť na returne a následne potvrdila brejk. Češka znervóznela, prestalo sa jej dariť na servise a súperka bol lepšia aj v dlhších výmenách. Siedma nasadená hráčka potvrdila aj v ďalších minútach progres oproti prvému setu. Talianka vo ôsmom geme využila hneď prvý setbal pri podaní Krejčíkovej.

V rozhodujúcom treťom dominovali hráčky na podaní až do stavu 3:3. O všetkom napokon rozhodol Tildenov gem, v ktorom po dvojchybe Talianky premenila Krejčíková druhý brejkbal.

Češka šancu získať prvý wimbledonský titul už z rúk nepustila. V desiatej hre premenila v poradí tretí mečbal a aj v druhom vzájomnom stretnutí zvíťazila nad Paoliniovou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok