Už nemusíte šliapať hodinu na Hrad Šariš. V novej expozícii spoznáte stredoveký život aj pod ním

Ak ste chceli spoznávať stredoveký život, museli ste kedysi hodinu šliapať na Hrad Šariš. Časť expozície už najnovšie nájdete aj pod hradom. Malá stredoveká usadlosť rozpráva príbeh o živote poddaných.

Najmladší archeopark na Slovensku pod šarišským hradným vrchom zažíva svoju prvú letnú sezónu. 

Turisti v usadlosti opevnenej drevenými kolmi so strážnou vežou na vlastnej koži zažijú, ako žili poddaní v dávnom stredoveku. 

"Podhradie bolo obývané poddanými, ktorí pripravovali čo najviac potravín pre panstvo, ktoré bolo na hrade. Čiže aj zvieratá, ktoré sa tu v podhradí chovali, potom išli, samozrejme, hore na hrad," vysvetlila Jana Jačišinová, vedúca Oddelenia cestovného ruchu mesta Veľký Šariš.

Domčeky sedliaka a hospodára sú postavené z dreva, prútia, rákosia a hliny tradičnou technikou. Hoci je vonku vyše 30 stupňov Celzia, vo vnútri je príjemný chládok. 

"Vidíte, že pozostáva len z jednej miestnosti a v tejto miestnosti sa dialo všetko. Varilo sa, spalo, jedlo, hralo," doplnila Jačišinová.

Spoznajte históriu

Mesto Veľký Šariš sa v archeoparku snaží zoznámiť návštevníkov aj s tradičnými remeslami. Nájdete tam aj staré krosná a ďalšie nástroje na spracovanie vlny a ľanu. 

"Radi by sme pozvali rovnako aj remeselníkov, ktorí by chceli prezentovať svoje tradičné umenie. Môžu prísť do nášho archeoparku," vyzýva Jačišinová.

Tropické horúčavy vyhnali ľudí k vode na kúpaliská. Zopár turistov sme však predsa len stretli. Na hradnom vrchu v tieni stromov odpočívala Dominika s dcérkou a priateľom z Belgicka.

"Krásne to tu upravili. Bola som tu aj pred rokmi. Máme tu aj nový bufet, aj dá sa výjsť na donJon," pochvaľuje si návštevníčka Dominika.

Hrad Šariš a jeho podhradie iba pomaly odhaľuje svoje tajomstvá. Mnoho z jeho dávnej histórie aj po stáročiach zostáva ukryté v podzemí.

"Svedčí o tom aj nedávno nalezený poklad, ktorý sa našiel pri kostole sv. Jakuba a to je mešec strieborných mincí, myslím, že okolo 900 kusov, čo je veľká rarita," uviedla vedúca Oddelenia cestovného ruchu mesta Veľký Šariš.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok