Slovensko sa spamätáva z energetickej kalamity. Mnohé domácnosti sú stále bez prúdu

13.7.2024 10:20 , Aktualizované: 13.7.2024 16:51

Bez elektrickej energie zostáva v sobotu popoludní (13. júla) ešte stále približne 2 600 domácností. Spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) sa však postupne darí odstraňovať poruchy na elektrických vedeniach a odberateľov opäť pripájať k elektrine.

Mimo prevádzky 70 trafostaníc

"Elektrikári opravujú poškodenia na 14 vedeniach vysokého napätia. Mimo prevádzky je zhruba 70 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia evidujú približne sto porúch. Komplikovanejšie opravy riešia energetici v obciach Veľké Rovné (okres Bytča), Dlhé Pole (okres Žilina) a Nedožery-Brezany (okres Prievidza)," konštatoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Energetická kalamita

Večerné a nočné intenzívne búrky v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili energetickú kalamitu.

Počas noci zasiahli výpadky elektriny viac ako 30-tisíc odberných miest.

Všetko do poriadku

Silná búrka v piatok (12. 7.) večer napáchala škody vo viacerých okresoch Nitrianskeho kraja. Vyvracala stromy, ničila elektrické vedenie, strechy domov a škody narobila aj na kúpalisku Thermal Park Nitrava v Poľnom Kesove.

Viaceré obce v Nitrianskom kraji na svojich webových stránkach informujú o popadaných konároch i celých stromoch, niekoľko dedín zostalo po búrke bez elektriny.

Voda na krátko zaliala aj viaceré ulice v Nitre. Kúpalisko Thermal Park Nitrava neďaleko Nitry informovalo, že pre škody spôsobené búrkou zostane v sobotu zatvorené.

"Musíme upratať a dať celý areál do poriadku," uviedlo kúpalisko, ktoré zverejnilo aj fotografie spadnutých stromov, zničených stánkov, prevrátených stolov a ležadiel vo svojom areáli.

Odstraňujú škody

Zasahovali aj dobrovoľní hasiči z obce Tvrdošovce.

"Našou obcou sa prehnala silná búrka, ktorá stihla napáchať nemalé škody. Boli vyvrátené stromy, popadané konáre alebo poškodené strechy. Hneď ako to bolo možné a bezpečné sme vyrazili do terénu, aby sme tieto škody odstránili," informovali.

Búrka vyvracala stromy a ničila strechy domov aj v obci Gbelce.

"Veterná smršť spôsobila veľké škody v celej našej obci. Poškodené sú elektrické vedenia, strechy rodinných domov, garáží a iných stavieb, vyvrátené a polámané sú stromy a sú poškodené aj osobné motorové vozidlá. Z tohto dôvodu zostala naša obec bez elektriny, ktorú už kompetentní z plných síl riešia. Škody na vedeniach sú ale také veľké, že bude trvať určitý čas, kým sa dodávky elektriny obnovia," uviedla obec.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok