Ľudia túžia po zážitku, preto naletia, hovorí pre ta3 odborníčka. Radíme, ako podvodníkom s lístkami klepnete po prstoch

Podvodníkom s lístkami sa počas festivalovej sezóny darí. Ako ich spoznať a ako sa brániť, keď ma už okradli? Aj o tom sme sa rozprávali s Luciou Tobolkovou, marketingovou riaditeľkou predajnej siete lístkov Ticketportal.

STUDIO-TA3-TOBOLKOVA-13:00
Foto: ta3

Príbeh diváčky ta3

Chcela si kúpiť lístky na koncert, prišla o peniaze. ta3 sa ozvala diváčka, ktorú podvodník obral o 310 eur. Nie je jediná, tomu istému falošnému predajcovi naleteli desiatky ľudí. 

Diváčka našla na bazári inzerát na lístky na koncert kapely Coldplay, keďže všetky termíny vo Viedni sú vypredané. Veľmi sa tam chcela dostať a zobrať tam aj svoju sestru. Keď komunikovala s predajcom, overovala si ho a myslela si, že je všetko v poriadku. No nedopadlo to dobre. Prešiel už mesiac, diváčka predajcovi poslala 310 eur za dva lístky, no tie nedostala.

Začala to okamžite riešiť. V deň, keď mala dostať lístky, skontaktovala sa s bankou. Volala s operátorom, ktorý jej veľmi pomohol. Vysvetlila mu situáciu, napísali spolu reklamačný formulár a zároveň mu poslala snímky obrazovky komunikácie s predajcom a aj inzerát. Na základe toho sa naša diváčka dostala do whatsappovej skupiny, kde boli podobní ľudia, ktorých už takto niekto oklamal.

Doteraz falošný predajca predáva lístky v tom istom znení - tá istá suma, tie isté dátumy či telefónne číslo. Stále sa mu však darí oklamať viac a viac ľudí a nikto ho nevie chytiť. 

Podvod, ktorý sa stále opakuje

"Je to veľmi časté, hlavne pri väčších podujatiach, ktoré sú rýchlo vypredané. Ľudia sa snažia kúpiť vstupenky na rôznych stránkach od ľudí, ktorí inzerujú vstupenky," hovorí Tobolková.

Problémom je, že ide o podvod, ktorý sa opakuje. Páchateľ sa neustále vracia na internet s tým istým inzerátom a okráda ďalších ľudí. 

"Jediným riešením je, ak sa ľudia spoja a podá sa hromadná žaloba. Na čiastku, ktorú treba presiahnuť, aby to bol trestný čin, ani dve vstupenky nestačia," vysvetľuje.

Falošné vstupenky na koncert sú všade

Vlani navštívila Slovensko kapela Ramstein. Vtedy nastala podobná situácia. Objavili sa falošné vstupenky.

"Vždy je to to isté. Nebol to len Ramstein, ale všetky takéto veľké koncerty, na ktoré sa ľudia snažia zohnať lístky lacnejšie ako je oficiálna cena od Ticketportalu, alebo sa snažia zohnať lístky, keď je koncert vypredaný," dodáva. 

Spoločnosť Ticketportal dokonca podala na políciu aj trestné oznámenie, pretože boli oficiálnym predajcom a prišlo im veľa žiadostí od ľudí, ktorí si takto zakúpili vstupenky a boli podvedení.

"Poskytli sme im pomocnú ruku a zbierali sme žiadosti," hovorí s tým, že je to jediné riešenie, "ako podvodníkom klepnúť po prstoch." 

Ako rozlíšiť originál od falzifikátu

Nakúpili lístky, ktoré sa im zdali byť pravé, no na koncert ich nepustili. Ako sa to podvodníkovi podarilo?

"Buď si podvodník vytvoril vlastnú vstupenku a cez grafický program sa chcel vizuálne priblížiť oficiálnej vstupenke. Kódy na nich sú jedinečné, na každej vstupenke, ktorú generujeme pri predaji. Alebo mal podvodník reálne vstupenky, ktoré boli pravé, ale naozaj sa na podujatie dostal len jeden človek," vymenovala Tobolková možné dôvody.

Skúsenosť moderátora ta3

Moderátor ta3 Marek Mašura využil spôsob kúpy lístka tak, že sa stretol s predajcom. Chcel ísť v júni na kapelu AC/DC do Viedne. Koncert bol dlhodobo vypredaný, na internete si našiel inzerát, ktorý sa mu zdal dôveryhodný. Stretol sa s predajcom, ktorý priniesol lístok vytlačený na kriedovom papieri aj s faktúrou. 

"Pokiaľ ide o predpredaj, je hometicket vstupenky, ktorý dostanete vo forme pdf v elektronickej forme do mailu, tie sa dajú aj ľahšie falšovať. Potom máme hardticket vstupenky, ktoré si môžete kúpiť na predajných miestach," vysvetlila Tobolková. 

Myslí si, že dôvodom "naletenia" podvodníkovi je túžba po zážitku. "Keď majú ľudia obľúbenú kapelu alebo zápas podarovať blízkemu, tak je to faktor, ktorý ich ženie. Pokiaľ je podujatie vypredané, skúšajú zohnať vstupenku aj niekde inde," dodala.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok