Samit NATO sa skončil. Biden predstavil Zelenského ako Putina, Trumpa ako svojho viceprezidenta

12.7.2024 06:16 , Aktualizované: 12.7.2024 12:10

Počas spoločného podujatia na samite NATO americký prezident Joe Biden označil Volodymyra Zelenského za Vladimira Putina, ktorý útočí na Ukrajinu.

Biden, ktorý čelil rastúcemu tlaku, aby odstúpil z boja o Biely dom pre svoj pochybný psychický stav, sa hneď opravil. Zelenskyj chybný výrok prijal s úsmevom a lídri ostatných aliančných krajín sa Bidena zastali.

Biden sa hneď opravil

"A teraz chcem dať slovo prezidentovi Ukrajiny, ktorý má toľko odvahy ako odhodlania. Dámy a páni, prezident Putin," povedal Biden, keď odchádzal od rečníckeho pultu. Hneď sa však vrátil a svoju chybu napravil.

"Pán prezident Putin, porazíte prezidenta Putina, pán prezident Zelenskyj. Som tak zameraný na to, aby som porazil Putina," ospravedlnil Biden svoj preklep.

"Som lepší," odpovedal Zelenskyj s úsmevom.

"Oveľa lepší," dodal Biden. V sále však jeho prešľap vyvolal rozpačité reakcie.

Na Bidena sa valí kritika

Prezidentove vystúpenia boli pozorne sledované od jeho televíznej debaty s republikánskym súperom o Biely dom Donaldom Trumpom, v ktorej podľa komentátorov podal katastrofálny výkon.

Niektorí demokrati vyzývajú Bidena, aby zo súťaže odstúpil, a tvrdia, že debata z konca júna vyvolala vážne pochybnosti o prezidentovej schopnosti vyhrať voľby a viesť krajinu ďalšie štyri roky.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v odpovedi na novinársku otázku na túto tému Bidena obhajoval. Povedal, že podobný chybný úsudok sa môže stať komukoľvek.

Britský premiér Keir Starmer zasa povedal, že podľa neho je Biden vo veľmi dobrej kondícii.

Nikam neodchádza, kandiduje

Joe Biden sa v piatok na tlačovej konferencii vo Washingtone označil za "osobu najkvalifikovanejšiu" na to, aby v novembri v prezidentských voľbách porazil republikána Donalda Trumpa.

Biden to podľa agentúry Reuters vyhlásil na svojej vôbec prvej tlačovej konferencii od televíznej debaty s Trumpom, ktorá u  pozorovateľov i mnohých sympatizantov, darcov a členov Demokratickej strany vyvolala obavy, či je Biden spôsobilý zastávať úrad prezidenta USA.

V súvislosti s výkonom v tejto debate sa novinári Bidena pýtali, či strávil čas rozmýšľaním o tom, čo po svojom pôsobení v Bielom dome zanechá.

Rozptýlenie obáv

Biden odpovedal, že v prezidentskom súboji v roku 2024 nie je kvôli svojmu odkazu.

"Som v tom preto, aby som dokončil prácu, ktorú som začal," uviedol a na margo svojich klesajúcich preferencií vyhlásil, že predvolebná kampaň sa ešte ani poriadne nezačala.

V inej časti tlačovej konferencie Biden vyhlásil, že chce "rozptýliť obavy", ktoré zavládli medzi demokratmi.

Pokiaľ ide o zdravotný stav, informoval, že absolvoval neurologické vyšetrenia, z ktorých posledné sa uskutočnilo vo februári. Z výsledkov vyplýva, že je "v dobrej kondícii". Uviedol, že je pripravený podstúpiť aj ďalšie vyšetrenie, ak ich jeho lekár bude považovať za potrebné.

Nie je to prvýkrát, čo sa pomýlil

V úvode brífingu sa však Biden dopustil hneď druhého omylu v priebehu pár hodín, keď si svojho republikánskeho rivala pomýlil so svojou demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

"Nevybral by som si viceprezidenta Trumpa, keby nebol kvalifikovaný na funkciu prezidenta," povedal Biden, ktorý sa tak dopustil druhej chyby.

Biden na tlačovej konferencii obhajoval svoje vystupovanie na svetovej scéne a ohradil sa proti tomu, že by ním škodil postaveniu USA na medzinárodnej scéne.

Celkovo Bidena na odstúpenie z kampane vyzvalo 16 demokratických členov Kongresu vrátane senátora Petra Welcha zo štátu Vermont, doplnila CNN.

Autorom najvýraznejšej reakcie z tábora republikánov je Trump, ktorý vo svojom príspevku na sociálnej sieti Truth upozornil na moment, keď Biden omylom priradil viceprezidentke Kamale Harrisovej priezvisko "Trump".

"Skvelá práca, Joe!" napísal Trump posmešne.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. júla 2024 o samite NATO.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok