Vo Francúzsku horela veža gotickej katedrály, ktorú preslávili obrazy Moneta. Požiar vypukol v čase renovácie

11.7.2024 13:01 , Aktualizované: 11.7.2024 15:37

V katedrále v Rouene na severe Francúzska vo štvrtok vypukol požiar, horela jedna z veží. Po asi 90 minútach sa ale hasičom podarilo dostať plamene pod kontrolu a požiar uhasili. Na sociálnej sieti vznik požiaru oznámil starosta mesta Nicolas Mayer-Rossignol. Rozsah škôd aj príčina sa zisťujú. Všetci prítomní sa z katedrály bezpečne evakuovali.

Požiar vo veži, ktorú renovujú, vypukol vo štvrtok okolo obeda. Do jeho hasenia bolo zapojených približne 70 hasičov a 40 hasičských vozidiel, uviedol podľa agentúry Reuters šéf miestnych hasičov Stéphane Gouezec.

Miestne úrady a predstavitelia po vypuknutí požiaru uviedli, že katedrála bola evakuovaná a bol okolo nej vytvorený bezpečnostný kordón.

Pozrite si reportáž o tom, ako horela veža katedrály.

Už niekoľko týždňov v obnove

Veža katedrály v Rouene sa podľa agentúry Reuters už niekoľko týždňov opravuje a aj v čase vzniku požiaru ju obklopovalo lešenie a čiastočne zakrývala biela plachta.

Stephane Gouezec z hasičského zboru médiám povedal, že zdroj požiaru bol lokalizovaný práve v rekonštruovanej veži. Riziko rozšírenia plameňov bolo podľa neho nízke, pretože požiar vypukol v mieste, kde je prevažne kov.

Na záberoch televíznej stanice BFM bol vidieť čierny dym stúpajúci z jednej z veží a dav okoloidúcich, ktorí sa na udalosti prizerali.

Preslávil ju Monet

Katedrálu v Rouene po celom svete preslávili najmä obrazy francúzskeho impresionistu Claudea Moneta. Budova sa nachádza v chránenej zóne mesta a od druhej polovice 19. storočia je historickou pamiatkou.

Požiar inej slávnej pamiatky zažilo Francúzsko v roku 2019, kedy v Paríži plamene zničili veľkú časť slávnej katedrály Notre Dame.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok