Vláda odklepla 16 strategických dopravných projektov. Opozícia pripomína, že jeden kľúčový ignoruje (+grafika)

10.7.2024 15:53

Desať diaľničných a šesť železničných úsekov. Vláda schválila strategické dopravné projekty. Zatiaľ nejde o finálny zoznam, ďalšie stavby by mali postupne pribúdať. Podľa opozičných liberálov štát ignoruje rekonštrukciu hlavnej stanice v Bratislave.

Čaputová vetovala, Pellegrini schválil

Zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Nepáčilo sa jej posilnenie právomoci štátu vyvlastniť majiteľom pozemky.

Poslanci veto prelomili a koncom minulého mesiaca legislatívu podpísal Peter Pellegrini. Vláda teraz pripravila zoznam projektov, ktorých výstavbu označila za prioritu.  

Toto sa dostalo do výberu

Do výberu sa dostali diaľničné a rýchlostné cesty ako napríklad úseky Žilina-Brodno-Kysucké Nové mesto, Turany-Hubová či Lipníky Kapušany.

diaľnice vláda grafika Foto: ta3 Vláda schválila strategické dopravné projekty - diaľnice

Okrem toho aj železničné úseky Čadca – Krásno nad Kysucou, Malacky-Kúty ako aj medzinárodné železničné trate do Česka a Rakúska.

železnice grafika vláda Foto: ta3 Vláda schválila strategické dopravné projekty - železnice

Opozícia nešetrí kritikou

Opoziční liberáli kritizujú, že vláda by sa mala viac zamerať na Bratislavu. Rekonštrukcia hlavnej železničnej stanice je v nedohľadne, pričom je to miesto, ktoré je vstupnou bránou pre turistov z Viedne, Budapešti a Prahy. 

Medzi strategické investície vláda zaradila aj tri nemocnice – prešovskú, martinskú a bansko-bystrickú. Ďalšie projekty by mali postupne pribúdať na ďalších zasadnutiach po letnej prestávke. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok