Vláda zohľadnila pripomienky Bruselu a sprísnila niektoré tresty. Opozícia kritizuje, že opravuje to, čo pokazila

10.7.2024 14:05 , Aktualizované: 10.7.2024 16:52

Vláda týždeň po rozhodnutí Ústavného súdu, ktorý posvätil jej skoršie kľúčové zmeny v trestnom práve vrátane zníženia trestov za viaceré trestné činy, v utorok schválila návrh, ktorý okrem iného niektoré trestné sadzby naopak zvyšuje. Opozícia nešetrí kritikou.

Ministerstvo spravodlivosti to zdôvodnilo výsledkami konzultácií s Európskou komisiou. Tá už skôr vyzvala Slovensko, aby zmeny v Trestnom zákonníku nepresadzovalo zrýchlene a aby nerušilo elitnú zložku prokuratúry bez dôkladného uváženia; napriek tomu vládna koalícia tieto zmeny v snemovni vo februári presadila.

Ktoré tresty sprísnili?

Kabinet premiéra Roberta Fica teraz schválil návrh ďalšej novely Trestného zákonníka, ktorá počíta so sprísnením trestov za niektoré korupčné trestné činy a tiež za opakované previnenie v súvislosti so správou daní, teda napríklad za neplnenie daňových oznamovacích povinností alebo zatajovanie či skresľovanie údajov potrebných na určenie dane.

Novela tiež počíta s prísnejším posudzovaním premlčania a ukladania trestov väzenia pri trestných činoch, ktoré sa týkajú poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Ide napríklad o podvody v súvislosti s čerpaním peňazí z európskych fondov.

Novela začne platiť po zverejnení v zbierke zákonov

Februárová novela Trestného zákona a ďalších zákonov, ktorých príprava a schvaľovanie v slovenskej snemovni vyvolala v krajine protivládne demonštrácie, zaviedla spravidla nižšie tresty za korupciu, majetkovú či hospodársku kriminalitu, ďalej skrátila premlčacie doby trestných činov a zrušila elitný útvar prokuratúry. Kľúčové časti tohto balíka slovenský ústavný súd minulý týždeň potvrdil, za protiústavné označil len niektoré čiastkové zmeny v trestnom práve.

Väčšia časť zmien z februárového balíka zákona ohľadom trestného práva nezačala v krajine platiť, pretože ich platnosť pozastavil Ústavný súd. To sa zmení zverejnením jeho spomínaného rozhodnutia v zbierke zákonov.

Ficova vláda obhajovala skoršie rozsiahle zmeny v trestnom práve snahou o zladenie slovenskej právnej úpravy so zákonmi platnými v európskych krajinách, Úrad špeciálnej prokuratúry zase označila za zaujatú inštitúciu. Podľa opozície je cieľom hlavne zabezpečiť beztrestnosť pre stíhaných ľudí s väzbami na terajšiu vládnu koalíciu. Práve už rozpustený ÚŠP vykonával dohľad nad vyšetrovaním napríklad desiatok obvinených v prípadoch z čias skoršieho vládnutia Ficovej strany Smer-sociálna demokracia.

Opozícia opäť kritizuje vládu

Opozičné hnutie PS i strana SaS vládu kritizujú.

Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga koalícia opravuje vlastnoručne pokazené a vyhovára sa opäť raz na opozíciu. "Hoci sa Robert Fico (Smer-SD) tešil, ako uspel na Ústavnom súde SR, teraz musel priznať, že jeho zákon nie je v súlade ani s ústavou a s námietkami Európskej komisie," zdôraznil. Hovorí o nekompetentnosti vlády.

"Nielenže si sami udelili amnestiu a vyšli v ústrety kriminálnikom, zlodejom a svojim ľuďom. Dokonca to celé urobili tak babrácky, že časti novely zastavil Ústavný súd, a časti narážajú na naše záväzky voči Európskej únii," reagoval šéf PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok