FOTO: Na západe USA bojujú s horúčavami. Zanechávajú za sebou desiatky teplotných rekordov aj obete

10.7.2024 13:42

Západ Spojených štátov zažíva od minulého týždňa bezprecedentnú vlnu horúčav. Od Arizony po Oregon padajú teplotné rekordy, na niektorých miestach evidujú meteorológovia maximá pre daný dátum aj niekoľko dní po sebe. Teploty, ktoré miestami šplhajú až k 50 stupňom Celzia, zrejme spôsobili úmrtie v niekoľkých štátoch.

Heat_Wave_weather487911.jpg
Foto: TASR/AP

Vlna horúčav naplno vypukla na konci minulého týždňa a na niektorých miestach očakávajú meteorológovia extrémne vysoké teploty aj v najbližších dňoch. Okrem dĺžky sú horúčavy mimoriadne aj svojím rozsahom, pretože v uplynulých dňoch zasiahli okrem západu USA aj pobrežie Mexického zálivu a juhovýchod. Výstrahy pred nebezpečným teplom sa opakovane vzťahovali na viac ako 100 miliónov obyvateľov.

"Je to bezprecedentné teplo... bavíme sa o šiestich, siedmich stupňoch nad normálom v najteplejšej časti roka," povedal denníku Los Angeles Times meteorológ Dan Berc z pobočky americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) v Las Vegas.

Rekordy

V najväčšom meste štátu Nevada teplotné maximá štyri dni po sebe dosiahli aspoň 46 stupňov Celzia, čím bol vyrovnaný rekord z roku 2005. Predpoveď pri tom sľubuje ďalšie tri takto teplé dni.

Las Vegas tiež zaznamenalo absolútny rekord, keď v nedeľu teplota vystúpila na 49 stupňov. Ešte teplejšie je v neďalekom Údolí smrti, kde sa maximá priblížili viac ako 100 rokov starému zápisu na úrovni 56,7 stupňa Celzia, ktorý NWS označuje za najvyššiu teplotu nameranú na Zemi.

Najteplejšie obdobie

Vlny horúčav sú podľa klimatológov čoraz častejšie a intenzívnejšie v dôsledku otepľovania globálnej klímy, ktoré spôsobujú predovšetkým emisie skleníkových plnov zo spaľovania fosílnych palív. Svet aktuálne zažíva najteplejšie obdobie od začiatku meteorologických záznamov, pričom tohtoročný jún bol 13. rekordne teplým mesiacom v rade.

Extrémne teploty aktuálne sužujú aj Kaliforniu, teda najľudnatejší americký štát. Tunajšie mestá Redding a Palm Springs cez víkend zaznamenali historické maximá, keď teplomery ukázali 48, respektíve 51 stupňov Celzia. V susednom Oregone mesto Portland hlási päť po sebe idúcich denných rekordov, absolútny rekord potom padol aj v Raleigh v Severnej Karolíne na opačnom konci krajiny.

Úmrtia

Medzi meteorologickými úkazmi v USA majú horúčavy na svedomí najviac ľudských životov. Ročne tu úrady evidujú stovky úmrtí spôsobených vysokými teplotami. Tieto prípady je zároveň pomerne zložité identifikovať a skutočné počty tak môžu byť výrazne vyššie.

Štátny úrad súdneho lekárstva v Oregone v utorok oznámil, že horúčavy tu pravdepodobne spôsobili šesť úmrtí, informovala agentúra AP. V kalifornskej púšti sa v extrémnom teple dostala do problémov skupina motorkárov, z ktorých jeden zomrel, úrady vyšetrujú aj úmrtie turistov v národnom parku Grand Canyon a ženy vo väzení v centrálnej Kalifornii.

Vo Phoenixe v Arizone, kde horúčavy tiež prepisujú rekordy, evidujú 14 úmrtí spojených s horúčavou, ďalších 234 prípadov činitelia vyhodnocujú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok