Nastupuje, keď nemožno použiť brzdy ani padák. Kým priletia F-16, v Kuchyni testovali núdzový systém

10.7.2024 12:19 , Aktualizované: 10.7.2024 12:34

Vojenské letisko v Kuchyni sa pripravuje na prílet prvých objednaných stíhačiek F-16. Na základni otestovali záchytný systém Bak-12. Ten má zastaviť stíhačky v prípade núdzových situácií.

Test dopadol úspešne

Systém bude obsluhovať slovenský personál. Využiť sa má, keď stíhačkám zlyhajú brzdy alebo v prípade prerušeného štartu. Systém na vojenskej základni v Kuchyni úspešne otestovali zatiaľ so stíhačkami amerického letectva.

Slovenské ministerstvo obrany si od USA objednalo celkovo 14 stíhačiek F-16. Prvé dve z nich by k nám mali priletieť ešte do konca tohto mesiaca. Tretia priletí do konca tohto roka. V Kuchyni budú umiestnené do ukončenia rekonštrukcie letiska Sliač. Celkovo má SR objednaných 14 lietadiel.

Letisko je maximálne pripravené

Na certifikačnom teste sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva obrany SR Martin Vojtašovič a veľvyslanec USA v SR Gautam Rana.

"Letisko v Kuchyni je maximálne pripravené na to, aby sme prijali stíhačky F-16 v plnej miere. Takisto sú pripravené hangáre," vyhlásil štátny tajomník. Na hangároch sa podľa neho dokončujú posledné práce.

Americký veľvyslanec ocenil úsilie slovenských aj amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie. Projekt bol podľa neho dokončený za deväť mesiacov, hoci zvyčajne trvá realizácia rok. "Oslavujeme ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci," zhodnotil.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Róbert Tóth vysvetlil, že systém sa používa pri núdzových situáciách, v ktorých dokáže zabrzdiť lietadlo. "BAK-12 je núdzový záchytný lanový systém," načrtol s tým, že nastupuje, keď nemožno použiť brzdy ani núdzový padák.

Pozrite si tlačovú besedu z testu záchytného systému na letisku Kuchyňa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok