Nočná obloha prekvapila Slovákov. Jasný útvar a hluk vzbudili dohady o UFO

10.7.2024 14:04

Letná obloha bola v noci z utorka na stredu jasná, no mnohí Slováci na nej zbadali nezvyčajný jav. O čo išlo?

čudný objekt na oblohe
Foto: Facebook/www.iMeteo.sk

„Krátko po 23:00 h sa na oblohe objavil zvláštny útvar elipsovitého tvaru, ktorý sa podľa očitých svedkov rýchlo pohyboval a vydával hlasné zvuky,“ informuje imeteo.sk.

Slováci sa podelili o zábery nočnej oblohy, na ktorej sa zjavilo zvláštne teleso. Objavili sa dohady o UFO, záhada však má jednoduché vysvetlenie. Ide o raketu, ktorá v utorok odštartovala svoj prvý let z Francúzskej Guyany. Európska raketa Ariane 6 nesie aj štvrtú slovenskú družicu GRBBeta.

Ariane a GRBBeta

Ariane 6 má na svojej palube 17 technických "pasažierov", vrátane 11 univerzitných mikrosatelitov a niekoľkých vedeckých experimentov. Slovenská družica GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. 

"Ariane 6 je kľúčová pre Európu, ktorá bezpodmienečne potrebuje nezávislý prístup do vesmíru," povedal agentúre AFP riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Josef Aschbacher.

Na umiestňovanie satelitov na obežnú dráhu sa začali používať rakety konkurenčnej americkej spoločnosti SpaceX. Situáciu zhoršila vojna na Ukrajine. Predtým sa ESA mohla spoľahnúť aj na ruské rakety Sojuz, no spolupráca s Moskvou bola zastavená.

Po úspešnom vynesení štvrtej slovenskej družice GRBBeta na obežnú dráhu Zeme s ňou vedecký tím nadviazal prvý kontakt v utorok (9. 7.) o 23.03 h. Prijatá správa znamenala, že štart rakety Ariane 6 z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane prebehol v poriadku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok