Ľadový odkaz. V Peru našli po viac ako dvoch desaťročiach telo zamrznutého horolezca

10.7.2024 11:47

Peruánska polícia spoločne s horskými záchranármi objavila telo amerického horolezca, ktorý sa stratil pred 22 rokmi pod najvyššou peruánskou horou Huascarán. Juhoamerické pohorie Andy vydalo dávno zmiznuté telo, pretože v poslednej dobe ustupujú tunajšie ľadovce, povedal podľa agentúry Reuters jeden zo správcov tunajšieho národného parku.

Peru, horolezec
Foto: TASR/AP

Horolezec William Stampfl našiel pod Huascaránom smrť pred viac ako dvoma dekádami. Všeobecne sa usudzuje, že zahynul v lavíne. Jeho telo objavili minulý piatok vo výške 5200 metrov, teda viac ako kilometer a pol výškového rozdielu pod vrcholom.

Vďaka konzervácii v snehu a ľade sa jeho telo zachovalo aj s topánkami, mačkami a odevom. Mal pri sebe aj vodičský preukaz a cestovný pas.

Ústup ľadovcov

"Čo bolo pred rokmi pochované, sa teraz dostáva na povrch," povedal jeden zo strážcov huascaránskeho parku Edson Ramírez. Narážal tým na fakt, že v poslednom desaťročí sa zrýchlil ústup andských ľadovcov a v nižších nadmorských výškach sa ľad odmrazuje.

V Peru ležia viac ako dve tretiny svetových ľadovcov patriacich do tropického pásma. Podľa minuloročných údajov peruánskej vlády však krajina za posledných šesť dekád vplyvom otepľovania planéty prišla o viac ako polovicu objemu svojich ľadovcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok