Zaniknutú značku telerozhlasu nevedia nahradiť novou identitou. STVR reaguje na chaotickú zmenu loga

9.7.2024 18:16 , Aktualizované: 9.7.2024 21:21

Pôvodné logo RTVS zmizlo z facebookovej stránky telerozhlasu Správy RTVS a ostalo iba červené pole bez textu. Zvyšok sa nezmenil. STVR hovorí o dočasných grafických úpravách v neštandardnej situácii.

RTVS
Foto: TASR/Pavol Zachar

Reakcia STVR

K zmene loga sa vyjadrila aj STVR. Denník N uverejnil stanovisko verejnoprávneho média.

Vo vyjadrení stojí aj to, že sa telerozhlas pasuje s neštandardnou situáciou súvisiacou s expresnou zmenou značky. Hoci značka RTVS zanikla, zatiaľ ju nevedia nahradiť novou identitou.

„Slovenská televízia a rozhlas v týchto dňoch postupne pristupuje k dočasným grafickým úpravám a najmä eliminácii loga už zaniknutej RTVS, a to v televíznom, rozhlasovom aj online prostredí. S touto aktivitou súvisia aj dočasné grafické úpravy na facebookovej stránke Správy RTVS.

Situácia, v ktorej sa nachádza STVR, je neštandardná. Súčasný manažment si uvedomuje význam a dosah pripravovaného rebrandingu, ktorý by mal priniesť pozitívne vnímanie značky a dôležitosti verejnoprávneho média," píše sa okrem iného v stanovisku.

Zmizli len písmená

Ministerstvo kultúry prevzalo sériu návrhov log pre STVR od autora Daniela Zachara už v júni, ale doteraz ich verejnosti nepredstavilo.

Teraz je známa prvá grafická zmena, no sprevádza ju chaos. Týka sa zmeny loga na facebookovom profile "Správy RTVS". Z pôvodného loga zmizli písmená "rtv:", miesto však ostalo prázdne.

Ministerstvo na vytvorenie loga uzatvorilo zmluvu, čo vyplýva z materiálu, ktorý je zverejnený v centrálnom registri. Ako prvý o tom pred niekoľkými dňami informoval portál Aktuality. Zachar sa podieľal aj na tvorbe predchádzajúcich log verejnoprávnej televízie.

RTVS STVR Foto: reprofoto/Facebook/Správy RTVS

Zvolenie priameho výberu

Podľa informácii denníka SME rezort tvrdí, že si Zachara vybral priamo kvôli jeho profesionalite, pozitívnym referenciám a schopnosti rýchlo vytvoriť logá.

„Keďže v tomto prípade išlo o zákazku s nízkou hodnotou, zákon tento postup umožňuje a celý proces teda bol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uviedla šéfka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

Možný zásah do konečnej podoby

Zo stanoviska ministerstva vyplýva, že STVR bude mať možnosť do konečnej podoby log ešte zasiahnuť, avšak ministerstvo neočakáva, že by médium vypracovalo logá od iných tvorcov.

Šimkovičovej rezort za návrhy log zaplatil Zacharovi 9 800 eur, pričom vytvorenie log je len zlomkom z celkovej vizuálnej premeny STVR, ktorú verejnosť uvidí.

Pozrite si archívne video z 21. júna o schválení novej podoby RTVS.

Témy: STVR RTVS logo
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok