Boli aj vo vesmíre, ľudia ich kupujú ako teplé rožky. Maskoti sú neoddeliteľnou súčasťou olympiád, takto vyzerá tohtoročný

9.7.2024 11:32

Športovcov na olympijských hrách už 56 rokov povzbudzuje maskot. Kreslený symbol kultúry a histórie hostiteľského mesta je taký dôležitý, že jeho návrhy sa často vyberajú a dokončujú roky pred konaním hier, píše portál CNN.

The Phryge
Foto: Profimedia
Maskot The Phryge, ktorý bude sprevádzať olympijskými hrami v Paríži v roku 2024

Olympijskí maskoti sú kľúčovou súčasťou hier od roku 1968. Ich úlohou je šíriť olympijského ducha i hodnoty zdôrazňované na každom ročníku hier, tiež propagovať históriu a kultúru hostiteľského mesta a dodať podujatiu slávnostnú atmosféru. Takto ich opísal oficiálny web olympijských hier.

Zo dňa na deň

Podľa Medzinárodného olympijského výboru je úlohou týchto karikatúr pomáhať šíriť "slávnostnú atmosféru" a stelesňovať búrlivého ducha podujatia, priblížila CNN.

V priebehu desaťročí svet privítal na olympijskej scéne snehuliakov, snežných ľudí, medvede v kovbojských klobúkoch a mimozemšťanov.

Tento rok bude mať maskot podobu klobúka - konkrétne charakteristickej červenej frýgickej čiapky, ktorú nosili oslobodení rímski otroci a ktorá sa stala symbolom slobody počas Francúzskej revolúcie.

Prvého maskota vytvorila v roku 1968 dizajnérka Aline Lafargueová pre zimné olympijské hry vo francúzskom Grenobli.

qg4svfd30ecewbe5bgcq.jpg Foto: IOC Maskot Shuss z olympiády v Grenobli v roku 1968.

Postavička s láskavým názvom Shuss (Zjazd) pozostáva z dvojfarebnej hlavy a nohy v tvare blesku pripevnenej na lyžiach.

Napriek tomu, že Lafargueová je držiteľkou úctyhodného titulu za vytvorenie prvého maskota v histórii, svoj návrh Shussa vytvorila a predložila len za jednu noc.

Hororová klasika

Každá hostiteľská krajina zvyčajne organizuje výberové konanie alebo súťaž, aby našla vhodného zástupcu. V roku 2014 sa do súťaže, ktorú organizovalo Rusko v súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Soči, dostalo viac ako 24-tisíc kresieb.

Trojicu arktických cicavcov, ktorí mali reprezentovať tri miesta na olympijskom pódiu, vybrala verejnosť hlasovaním, ktorého výsledky odvysielala ruská televízia.

V prípade letných OH v Los Angeles v roku 1984 vyhrala súkromnú súťaž na návrh maskota spoločnosť Disney.

cop1qwavzmzhaenhve53.jpg Foto: IOC Maskot Sam z hier v Los Angeles v roku 1984.

Reklamné predmety pekinského maskota - pandy Bing Dwen Dwen pre ZOH 2022 - sa predávali "ako teplé rožky".

Pred desiatimi rokmi dizajnérska agentúra Iris vyrobila dvoch strieborných kyklopov, jednoducho povedané mimozemšťanov, ktorí mali ohlásiť olympijské hry v Londýne. "Keby tieto veci boli v horore z 50. rokov, dnes by sa považovali za klasiku," napísal v roku 2012 fanúšik na sociálnej sieti.

g3eraqijcsk52g6rccvb.jpg Foto: IOC Maskot Wenlock z hier v Londýne v roku 2012.

Jeden z maskotov, medveď Mišo, sa v roku 1978 dokonca dostal do vesmíru, keď dva roky pred moskovskými hrami odletel na rakete Sojuz.

Olympiáda v austrálskom Sydney na začiatku nového milénia si po prvýkrát v histórii hier objednala až troch maskotov.

j6d5oevktvcaknm03neu.jpg Foto: IOC Maskoti Syd, Olly and Millie počas olympiády v Sydney v roku 2000.

Tri kreslené postavičky Syd, Olly a Millie boli pomenované s odkazom na Sydney, olympijské hry a milénium.

Pozrite si reportáž z 27. januára o prípravách na olympiádu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok