Rokovala vláda, prvýkrát od atentátu prišiel aj premiér. Na programe mala viacero bodov

9.7.2024 09:22 , Aktualizované: 9.7.2024 15:04

Rokovania vlády sa po prvýkrát od atentátu v Handlovej 15. mája zúčastnil aj premiér Robert Fico. Francúzsku barlu vymenil za paličku, ktorou sa podopieral.

Premiér na rokovaní

Denník N informuje, že Fico sa vyhol novinárom a šiel tunelom, nie hlavným vchodom a po schodoch, ako mával vo zvyku.

V stredu (10. 7.) sa uskutoční tradičné rokovanie vlády, ktoré bude podľa Úradu vlády SR opätovne viesť premiér.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) priblížil, že Fico bol v poriadku a rokovanie vlády viedol tak, ako predtým. Ministri mali zároveň rozpravu o tom, čo bude na stredajšom rokovaní vlády. Podľa Rašiho predložia jeden veľmi dôležitý materiál, o ktorom viac povedať nechcel.

Systém spolupráce k eurofondom

Systém spolupráce štátu a samospráv s občianskym sektorom a výber jeho zástupcov v oblasti eurofondov by mal byť jasnejší. Vyplýva to z dokumentu Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky, ktorý v utorok schválila vláda.

Účasť zástupcov občianskej spoločnosti na riadení eurofondov by mala byť podľa dokumentu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR transparentnejšia a otvorenejšia.

"Doterajšia aplikačná prax poukázala na nedostatky nastaveného systému riadenia spolupráce a partnerstva so zástupcami občianskej spoločnosti. Je nevyhnutné do tohto systému priniesť otvorenosť, transparentnosť a nastaviť jednoznačné procesné kritériá," píše ministerstvo v materiáli.

Okrem toho štát vypracuje metodické usmernenie pre nomináciu a výber zástupcov občianskej spoločnosti pri riadení eurofondov. Ministerstvo chce touto zmenou otvoriť proces riadenia fondov pre relevantné neziskové organizácie.

"Je potrebné podporiť budovanie kapacít na strane ako verejnej správy, tak aj na strane občianskej spoločnosti," povedala na tlačovej konferencii po rokovaní splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová. Priestor pre plnohodnotný dialóg medzi všetkými stranami je podľa nej potrebné zlepšovať.

Pozrite si živý vstup Barbary Štefanovičovej po začatí rokovania vlády.

Sprístupnilo sa 45,01 % z nových eurofondov

Z celkového balíka 12,59 miliardy eur v Programe Slovensko boli v 152 výzvach pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok k 30. júnu sprístupnené finančné prostriedky vo výške 5,67 miliardy eur, čo je 45,01 % z celkového objemu nových eurofondov. Zároveň bolo k rovnakému dátumu zazmluvnených 504 projektov v hodnote 2,59 miliardy eur, čo predstavuje 20,60 % z celkovej alokácie. Vyplýva to z materiálu Informácia o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov 2014 - 2020 a Programu Slovensko 2021 - 2027 k 30. 06. 2024, ktorý v utorok schválila vláda.

Od zmeny vlády v októbri minulého roka bolo vyhlásených 125 výziev v sume 4,37 miliardy eur, čo je nárast o 34,68 percentuálneho bodu (p. b.). Vo finančnom vyjadrení od októbra vzrástlo kontrahovanie o 2,09 miliardy eur alebo o 16,58 p. b. a vyplatené boli prostriedky prijímateľom vo výške 260,56 milióna eur.

Zo starých eurofondov sa vyčerpalo 105,84 %

Čerpanie eurofondov starého programového obdobia 2014 - 2020 bolo ku koncu júna 105,84 % a bez Programu rozvoja vidieka (PRV), ktorý je možné implementovať do 2025, je potrebné administratívne ukončiť ešte 37 miliónov eur. Uhrádzanie žiadostí o platbu prijímateľom, a teda zvyšovanie čerpania finančných prostriedkov formou administratívneho ukončenia, bude podľa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) realizovať aj v roku 2024.

Vláda zároveň v uznesení zaviazala viacerých ministrov, aby v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie vypracovali jednotný metodický dokument verejného obstarávania pre realizáciu projektov spolufinancovaných z programov, mechanizmov alebo nástrojov EÚ v priamej zodpovednosti jednotlivých poskytovateľov. Dokument by mal obsahovať zmeny vyplývajúce z novely zákona o verejnom obstarávaní účinné od 1. augusta. Schválený materiál zároveň poveril ministra investícií, aby na rokovanie Monitorovacieho výboru pre Program Slovensko predložil návrh na presun zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 63,8 milióna eur na Európsky sociálny fond plus pre ministerstvá práce, školstva a zdravotníctva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok