FOTO: Silná búrka v Brezne sa nevyhla ani fare či útulku pre psov. Prišla v deň výročia smršti v Osrblí

9.7.2024 08:47 , Aktualizované: 9.7.2024 12:03

Horehroním sa v pondelok večer prehnala silná smršť, ktorá v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) Brezno informovala, že silná prietrž mračien zanechala spúšť aj na ich fare.

Brezno fara krúpy
Foto: Facebook/ECAV Brezno

"Na fare krúpy rozbili väčšinu okien na troch svetlíkoch, tri okná na kostole a jeden okenný rám. Voda zničila omietky na schodisku na fare. Zničené sú tiež stromy a komplet celá úroda ovocia a zeleniny," priblížila na sociálnej sieti.

Stačilo 15 minút

Ako uviedol primátor Brezna Tomáš Abel na sociálnej sieti, stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá.

"Mestská polícia už monitoruje škody po búrke. Naši dobrovoľní aj štátni hasiči a Technické služby Brezno odstránia polámané stromy a časť škôd. Porozbíjalo viaceré okná na domoch, tiež dve okná na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá. Pomáhame so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú, aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech," priblížil Abel.

Búrka sa presunula na východ

Obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica po pondelkovej (8. 7.) búrke vyhlásila mimoriadnu situáciu. Uviedol to starosta Ľudovít Kujnisch s tým, že pracujú na odstránení škôd, ktoré búrka spôsobila.

Prudký lejak s vetrom zasiahol obec v pondelok popoludní. Mimoriadnu situáciu vyhlásili o 21.00 h po zasadnutí krízového štábu, kde zhrnuli dovtedy známe škody.

"Jednu miestnu komunikáciu máme úplne zničenú. V zasiahnutej časti sú zničené aj všetky priepusty k rodinným domom. Naši dobrovoľní hasiči odčerpávajú vodu a vynášajú blato z dvorov a pivníc - v niektorých prípadoch aj z obytných priestorov. Došlo i k poškodeniu strechy jedného z rodinných domov," uviedol s tým, že došlo tiež k odtrhnutiu plynovej prípojky a prerušeniu dodávky elektriny.

Postupne zisťujú ďalšie škody, ktoré vznikli aj v extraviláne obce. Podľa neho je napríklad úplne neprejazdná spevnená prístupová cesta k vodojemom.

"Práce prebiehajú aj na železničnej trati. Doprava v úseku Červená Skala - Margecany je prerušená, trať podmylo. Technika je už na mieste a tvrdo sa pracuje," spresnil.

Zranenia v súvislosti s búrkou obec neeviduje. "Nikomu sa našťastie nič nestalo, aj keď v niektorých prípadoch to už bolo veľmi vážne," doplnil starosta.

Zničený útulok

“Po tejto katastrofe je celý Tuláčik vydesený, zničený a totálne pod vodou,“ píše útulok na svojej Facebookovej stránke.

“Všetky autá sú rozbité, výbehy zatopené, rovnako aj do vnútorných priestorov tečie voda, strecha je rozbitá, všetky nové plachty sú zničené,“ uviedol útulok s tým, že začal zbierku na opravu škôd po búrke.

Pomáhali aj dobrovoľní hasiči

Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali v súvislosti s počasím od pondelka (8. 7.) 6.00 h do utorka rána celkovo 13-krát. Najviac výjazdov, deväť, mali príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Brezne, z hasičských staníc Brezno a Závadka nad Hronom. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková s tým, že nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb.

Hasiči sa po silnej smršti, ktorá sa prehnala Horehroním v pondelok večer, nezastavili. Odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, odčerpávali vodu zo zaplavených domov a pivníc, odstraňovali spadnuté stromy zo striech rodinných domov a prekrývali poškodené strechy.

"Dvanásťkrát zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Brezno, Valaská, Bystrá a Čierny Balog, ktorí poskytovali technickú pomoc pri odstraňovaní spadnutých stromov a čerpaní vody z miestnej komunikácie a rodinných domov," doplnila Zeleňáková. 

Na deň presne ako veľká veterná smršť v Osrblí

Mestskí lesníci hovoria, že búrka so silným vetrom a krúpami im spôsobila nemalé škody. "V najbližších dňoch budeme mapovať škody v lesných porastoch a na lesných cestách. Vyzývame ľudí, aby sa v najbližších dňoch vyvarovali pohybu po lesoch v okolí Brezna, stromy sa môžu stále lámať vplyvom ich oslabenia a poškodenia," upozornili Lesy mesta Brezno.

Zároveň pripomenuli, že pondelňajšia ničivá smršť sa prehnala na deň presne ako veľká veterná smršť v Osrblí 8. júla 1996. Zničila vtedy veľkú časť lesa na Horehroní, takmer jeden a pol milióna kubických metrov polámaného kalamitného dreva ostalo ležať na zemi.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok